Avokádo je exotické ovocie, ktoré sa v posledných rokoch stalo neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň. Pochádza zo strednej a južnej Ameriky, kde ho obyvatelia konzumovali už pred tisíckami rokov. Jeho názov, “ahuacatl”, pochádza z aztéckeho jazyka a znamená “stromový vajíčkový plod”.
Prvé zmienky o avokáde sa datujú až do 500 pred n.l., kedy bolo obľúbenou súčasťou stravy obyvateľov dnešného Mexika. Avokádo bolo považované za plod bohov a jeho konzumácia bola spojená s rôznymi obradmi a rituálmi.
Výhody a nevýhody konzumácie avokáda
Výhody:
- Bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú srdcovocievny systém.
- Obsahuje vitamíny E, K, C a B.
- Je zdrojom vlákniny a rôznych minerálov ako je draslík.
Nevýhody:
- Vysoký obsah kalórií, preto by sa malo konzumovať s mierou.
- Môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb
Neoddeliteľná súčasť v receptoch
Avokádo sa stalo obľúbeným nielen v tradičných latinskoamerických receptoch, ale aj v európskej, ázijskej či stredomorskej kuchyni. Je ideálnym doplnkom do šalátov, sendvičov, smoothies ale aj teplých pokrmov.
Pripravili sme si pre vás niekoľko jednoduchých a rýchlych receptov ako avokádo začleniť do svojho jedálnička.
Recepty s avokádom
Raňajky
Avokádový toast:
- Ingrediencie: 1 avokádo, 2 plátky celozrnného chleba, soľ, čierne korenie, červená paprika.
- Postup: Avokádo rozmixujte a ochuťte soľou a korením. Namažte na opečený chlieb.
Smoothie s avokádom:
- Ingrediencie: 1 avokádo, 1 banán, 1 pohár mandľového mlieka, 1 lyžica medu.
- Postup: Všetko spolu rozmixujte do hladka.
Avokádová nátierka
- Ingrediencie: 2 zrelé avokáda, 1 strúčik cesnaku, šťava z pol citróna, soľ, čierne korenie, 1 čajová lyžička olivového oleja, hrst čerstvého koriandra (voliteľne).
- Postup: Avokáda ošúpeme a odstránime kôstku. Vložíme avokádo do misy a rozmixujeme vidličkou na kašu. Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej a premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti
Vajíčka na avokáde:
- Ingrediencie: 2 vajíčka, 1 avokádo, soľ, korenie.
- Postup: Avokádo rozkrojte, vyberte kôstku a na jeho miesto vložte surové vajíčko. Pečte v rúre dozlatista.
Obed
Šalát s avokádom:
- Ingrediencie: 1 avokádo, cherry paradajky, špenát, olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie.
- Postup: Zmiešajte všetky suroviny a prelejte dresingom z olivového oleja a citrónovej šťavy.
Kurča v avokádovej omáčke:
- Ingrediencie: 2 kuracie prsia, 1 avokádo, 200ml smotany na varenie, soľ, korenie.
- Postup: Kura opečte, pridajte avokádo rozmixované so smotanou a dochuťte.
Penne s avokádom a bazalkou:
- Ingrediencie: 200g penne, 1 avokádo, hrst čerstvej bazalky, olivový olej, parmezán, soľ, korenie.
- Postup: Uvarené penne zmiešajte s avokádom a bazalkou rozmixovaným na pesto.
Večera
Avokádový puding
- Ingrediencie: 2 zrelé avokáda, 3-4 lyžice kakaového prášku, 2-3 lyžice medu, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, štipka soli, 50ml kokosového mlieka.
- Postup: Avokáda ošúpeme a vložíme do mixéra. Pridáme kakaový prášok, med, vanilkový extrakt a soľ. Zmixujeme všetko dokopy, pričom postupne pridávame kokosové mlieko, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu. Puding preložíme do pohárov a chladíme v chladničke pred podávaním. Na vrch môžete pridať ovocie alebo orechy.
Wrap s avokádom:
- Ingrediencie: tortilla placky, 1 avokádo, 100g kuracie prsia, rukola, jogurt, soľ, korenie.
- Postup: Na placku položte avokádo, kurča, rukolu a prelejte bielym jogurtom, ktorý dochutíte soľou, korením a podľa chuti citrónovou šťavou.
Quinoa s avokádom:
- Ingrediencie: 200g quinoy, 1 avokádo, 50g fety, citrónová šťava, olivový olej, soľ, korenie.
- Postup: Uvarenú quinou zmiešajte s ostatnými ingredienciami.
Avokádo je výnimočné nielen svojou chuťou a textúrou, ale aj výživovými hodnotami. Skúste tieto recepty a objavte nové možnosti, ako využiť tento zelený poklad v kuchyni.