Kuchyňa

Avokádo: Zelený poklad kuchyne a recepty, ktoré vás očaria

Avokádo je exotické ovocie, ktoré sa v posledných rokoch stalo neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň. Pochádza zo strednej a južnej Ameriky, kde ho obyvatelia konzumovali už pred tisíckami rokov. Jeho názov, „ahuacatl“, pochádza z aztéckeho jazyka a znamená „stromový vajíčkový plod“.

Prvé zmienky o avokáde sa datujú až do 500 pred n.l., kedy bolo obľúbenou súčasťou stravy obyvateľov dnešného Mexika. Avokádo bolo považované za plod bohov a jeho konzumácia bola spojená s rôznymi obradmi a rituálmi.

Výhody a nevýhody konzumácie avokáda

Výhody:

  • Bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú srdcovocievny systém.
  • Obsahuje vitamíny E, K, C a B.
  • Je zdrojom vlákniny a rôznych minerálov ako je draslík.

Nevýhody:

  • Vysoký obsah kalórií, preto by sa malo konzumovať s mierou.
  • Môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb

Neoddeliteľná súčasť v receptoch

Avokádo sa stalo obľúbeným nielen v tradičných latinskoamerických receptoch, ale aj v európskej, ázijskej či stredomorskej kuchyni. Je ideálnym doplnkom do šalátov, sendvičov, smoothies ale aj teplých pokrmov.

Pripravili sme si pre vás niekoľko jednoduchých a rýchlych receptov ako avokádo začleniť do svojho jedálnička.

Recepty s avokádom

Raňajky

Avokádový toast:

  • Ingrediencie: 1 avokádo, 2 plátky celozrnného chleba, soľ, čierne korenie, červená paprika.
  • Postup: Avokádo rozmixujte a ochuťte soľou a korením. Namažte na opečený chlieb.

Smoothie s avokádom:

  • Ingrediencie: 1 avokádo, 1 banán, 1 pohár mandľového mlieka, 1 lyžica medu.
  • Postup: Všetko spolu rozmixujte do hladka.

Avokádová nátierka

  • Ingrediencie: 2 zrelé avokáda, 1 strúčik cesnaku, šťava z pol citróna, soľ, čierne korenie, 1 čajová lyžička olivového oleja, hrst čerstvého koriandra (voliteľne).
  • Postup: Avokáda ošúpeme a odstránime kôstku. Vložíme avokádo do misy a rozmixujeme vidličkou na kašu. Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej a premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti

Vajíčka na avokáde:

  • Ingrediencie: 2 vajíčka, 1 avokádo, soľ, korenie.
  • Postup: Avokádo rozkrojte, vyberte kôstku a na jeho miesto vložte surové vajíčko. Pečte v rúre dozlatista.

Obed

Šalát s avokádom:

  • Ingrediencie: 1 avokádo, cherry paradajky, špenát, olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie.
  • Postup: Zmiešajte všetky suroviny a prelejte dresingom z olivového oleja a citrónovej šťavy.

Kurča v avokádovej omáčke:

  • Ingrediencie: 2 kuracie prsia, 1 avokádo, 200ml smotany na varenie, soľ, korenie.
  • Postup: Kura opečte, pridajte avokádo rozmixované so smotanou a dochuťte.

Penne s avokádom a bazalkou:

  • Ingrediencie: 200g penne, 1 avokádo, hrst čerstvej bazalky, olivový olej, parmezán, soľ, korenie.
  • Postup: Uvarené penne zmiešajte s avokádom a bazalkou rozmixovaným na pesto.

Večera

Avokádový puding

  • Ingrediencie: 2 zrelé avokáda, 3-4 lyžice kakaového prášku, 2-3 lyžice medu, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, štipka soli, 50ml kokosového mlieka.
  • Postup: Avokáda ošúpeme a vložíme do mixéra. Pridáme kakaový prášok, med, vanilkový extrakt a soľ. Zmixujeme všetko dokopy, pričom postupne pridávame kokosové mlieko, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu. Puding preložíme do pohárov a chladíme v chladničke pred podávaním. Na vrch môžete pridať ovocie alebo orechy.

Wrap s avokádom:

  • Ingrediencie: tortilla placky, 1 avokádo, 100g kuracie prsia, rukola, jogurt, soľ, korenie.
  • Postup: Na placku položte avokádo, kurča, rukolu a prelejte bielym jogurtom, ktorý dochutíte soľou, korením a podľa chuti citrónovou šťavou.

Quinoa s avokádom:

  • Ingrediencie: 200g quinoy, 1 avokádo, 50g fety, citrónová šťava, olivový olej, soľ, korenie.
  • Postup: Uvarenú quinou zmiešajte s ostatnými ingredienciami.

Avokádo je výnimočné nielen svojou chuťou a textúrou, ale aj výživovými hodnotami. Skúste tieto recepty a objavte nové možnosti, ako využiť tento zelený poklad v kuchyni.

Najčastejšie otázky

Ako vybrať zrelé avokádo?

Zrelé avokádo je mierne mäkké na dotyk, ale nie mastné alebo hrčkavé. Koža je obvykle tmavozelená až čierna.

Ako rýchlo dozrie avokádo?

Ak je avokádo tvrdé, môže trvať niekoľko dní, kým dozrie pri izbovej teplote. Na urýchlenie dozrievania ho môžete uložiť vedľa zrelého banánu alebo jablka.

Je avokádo zdravé?

Áno, avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály. Je výborným zdrojom vlákniny a obsahuje vitamíny E, K, C a B.

Ako dlho môže byť avokádo uložené v chladničke po rozkrojení?

Rozkrojené avokádo môže rýchlo oxidovať a stmavnúť. Aby ste predĺžili jeho trvanlivosť, pokvapkajte ho citrónovou šťavou a uložte v uzavretom obale. V chladničke by malo vydržať 1-2 dni.

Môžem avokádo mraziť?

Áno, avokádo môžete mraziť, ale je lepšie ho predtým rozmixovať alebo rozmliaždiť, nakoľko po rozmrazení sa môže zmeniť textúrať.

Prečítajte si tiež
To Top