Bazový sirup je tradičný a obľúbený spôsob, ako využiť aromatické kvety čiernej bazy, ktoré kvitnú na konci jari až začiatkom leta. Tento sirup je nielen výnimočne chutný, ale je známy aj svojimi údajnými liečivými účinkami. Používa sa často na prípravu osviežujúcich letných nápojov, kokteilov alebo ako sladidlo na palačinky či zmrzlinu. Okrem toho, že je tento sirup bohatý na chuť a arómu, je aj skvelým spôsobom, ako využiť prírodné zdroje priamo z vašej záhrady alebo miestnych trhov. V nasledujúcom recepte si prejdeme, ako si vyrobiť bazový sirup doma s jednoduchými krokmi, ktoré zvládne každý.
Ingrediencie
- 20 veľkých bazových kvetov
- 1 kg cukru
- 1 liter vody
- 2 citróny, neškrobené, umyté a nakrájané na plátky
- 50 g kyseliny citrónovej (voliteľné, na zlepšenie konzervácie)
Postup
- Najprv dôkladne preberte bazové kvety, aby ste sa zbavili nečistôt a malých hmyzov. Kvety neumývajte pod tečúcou vodou, aby ste si zachovali ich peľ a esencie. Namiesto toho ich jemne pretrepte alebo použite jemný štetec na odstránenie nečistôt.
- V hrnci privedieme vodu k varu a rozpustíme v nej cukur, aby sme vytvorili jednoduchý sirup.
- Keď je cukor úplne rozpustený, odstavíme sirup z ohňa a pridáme pripravené kvety bazy, plátky citrónu a kyselinu citrónovú. Tým sa uistíte, že sirup bude mať peknú, sviežu a citrónovú chuť.
- Zmes zakryjeme a necháme lúhovať 24 až 48 hodín na chladnom a tmavom mieste. Dĺžka lúhovania závisí od toho, ako intenzívnu chuť chcete dosiahnuť.
- Po lúhovaní precedíme sirup cez jemné sitko alebo cez čistú plátennú tkaninu do čistej nádoby. Týmto krokom sa zbavíme kvetov a nečistôt.
- Precedený sirup vrátime do hrnca, znovu zahrejeme a necháme krátko prevrieť, aby sa zabezpečila jeho dlhšia trvanlivosť.
- Horúci sirup ihneď rozlejeme do sterilizovaných fliaš a utesníme. Skladujte na chladnom, tmavom mieste alebo v chladničke.
Tento domáci bazový sirup si môžete vychutnať počas celého roka. Jeho sladká a osviežujúca chuť je perfektná na prípravu letných limonád, do teplého čaju počas chladnejších mesiacov alebo len tak, na sladenie vašich obľúbených dezertov.