Gaštan je bez pochýb symbolom jesene. Keď začne opadávať lístie a chladné večery nám pripomenú blížiaci sa koniec roka vtedy začnú stromy gaštana zhadzovať svoje plody na chodníky, parky a lesné cesty. Gaštan nie je iba chutný, ale aj bohatý na vitamíny a minerály, čo ho robí vynikajúcim doplnkom našej jesennej diéty. Zatiaľ čo mnohí ľudia obľubujú pečené gaštany v ich najčistejšej forme, existuje mnoho inovatívnych spôsobov, ako túto jesennú pochúťku zaradiť do vášho jedálnička. V tomto článku vám predstavíme niekoľko vynikajúcich, chutných a pre niekoho aj prekvapivých receptov s touto jesennou pochúťkou.
Krémová gaštanová polievka
Ingrediencie:
- 500g gaštanov (už ošúpaných a uvarených)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- maslo
Postup:
- Na panvici roztopíme maslo a opražíme na ňom cibuľu s cesnakom dozlatista.
- Pridáme gaštany a krátko opražíme.
- Zalejeme vývarom a necháme variť 20-25 minút.
- Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a korením.
Gaštanový dezert s čokoládou
Ingrediencie:
- 400g gaštanové pyré
- 100g tmavej čokolády
- 100g masla
- 100g práškového cukru
- 3 vajíčka
Postup:
- V mise zmiešame gaštanové pyré, roztopenú čokoládu, maslo a práškový cukor.
- Pridáme vajíčka a dobre premiešame.
- Rozdeľujeme zmes do forem a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
- Dezert môžete podávať teplý alebo studený, s čerstvým ovocím alebo šľahačkou.
Gaštanový puding
Ingrediencie:
- 300g gaštanové pyré
- 500 ml mlieka
- 100g cukru
- 1 vanilkový struk
- 3 žĺtky
Postup:
- Mlieko so strukom vanilky privedieme k varu.
- V mise zmiešame žĺtky s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko.
- Zmes vlejeme späť do hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým nezhustne.
- Pridáme gaštanové pyré, premiešame a necháme vychladnúť. Pred podávaním vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Gaštanové noky s maslovou omáčkou a šalviou
Ingrediencie:
- 300g gaštanové pyré
- 200g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ podľa chuti
- 100g masla
- niekoľko lístkov čerstvej šalvie
Postup:
- V mise zmiešame gaštanové pyré, múku, vajce a pridáme soľ podľa chuti.
- Vytvarujeme z cesta noky.
- V hrnci varíme v slanej vode, kým noky nevyplávajú na povrch.
- V panvici roztopíme maslo, pridáme šalviové lístky a osmažíme do zlatista. Noky premiešame s maslovou omáčkou.
Gaštanový hummus
Ingrediencie:
- 300g gaštanov (už ošúpaných a uvarených)
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z 1 citróna
- 3 PL tahini pasty
- 60 ml olivového oleja
- soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
- Podávame s čerstvým pečivom alebo zeleninovými tyčinkami.
Gaštanový chlieb
Ingrediencie:
- 500g hladkej múky
- 200g gaštanovej kaše
- 10g soli
- 7g sušeného droždia
- 350ml vlažnej vody
Postup:
- Múku, gaštanovú kašu, soľ a droždie zmiešame v mise.
- Pridáme vlažnú vodu a spracujeme cesto.
- Necháme kysnúť 1 hodinu.
- Tvarujeme chlieb a pečieme v rúre predhriatej na 220°C približne 30 minút.
Gaštanové muffiny s čokoládovými kúskami
Ingrediencie:
- 200g gaštanové pyré
- 150g práškového cukru
- 100g roztopeného masla
- 2 vajíčka
- 150g múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100g čokoládových kúskov
Postup:
- V mise zmiešame gaštanové pyré, práškový cukor, maslo a vajíčka.
- Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešame.
- Nakoniec pridáme čokoládové kúsky.
- Rozdeľujeme cesto do foriem na muffiny a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
Gaštan nie je len chutným symbolom jesene, ale aj vynikajúcou prísadou do rôznych jedál a dezertov. Jeho krémová textúra a sladkastá chuť ho robia perfektným na polievky, dezerty či dokonca do hlavných jedál. Takže ak narazíte v prírode alebo v obchode na jedlé gaštany, neváhajte a vyskúšajte niektorý z našich receptov. Vaše chuťové bunky vám poďakujú!