Kuchyňa

Gaštanové pochúťky: Kulinárska cesta k jesenným pokladom

Gaštan je bez pochýb symbolom jesene. Keď začne opadávať lístie a chladné večery nám pripomenú blížiaci sa koniec roka vtedy začnú stromy gaštana zhadzovať svoje plody na chodníky, parky a lesné cesty. Gaštan nie je iba chutný, ale aj bohatý na vitamíny a minerály, čo ho robí vynikajúcim doplnkom našej jesennej diéty. Zatiaľ čo mnohí ľudia obľubujú pečené gaštany v ich najčistejšej forme, existuje mnoho inovatívnych spôsobov, ako túto jesennú pochúťku zaradiť do vášho jedálnička. V tomto článku vám predstavíme niekoľko vynikajúcich, chutných a pre niekoho aj prekvapivých receptov s touto jesennou pochúťkou.

Krémová gaštanová polievka

Ingrediencie:

  • 500g gaštanov (už ošúpaných a uvarených)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • maslo

Postup:

  1. Na panvici roztopíme maslo a opražíme na ňom cibuľu s cesnakom dozlatista.
  2. Pridáme gaštany a krátko opražíme.
  3. Zalejeme vývarom a necháme variť 20-25 minút.
  4. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a korením.

Gaštanový dezert s čokoládou

Ingrediencie:

  • 400g gaštanové pyré
  • 100g tmavej čokolády
  • 100g masla
  • 100g práškového cukru
  • 3 vajíčka

Postup:

  1. V mise zmiešame gaštanové pyré, roztopenú čokoládu, maslo a práškový cukor.
  2. Pridáme vajíčka a dobre premiešame.
  3. Rozdeľujeme zmes do forem a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
  4. Dezert môžete podávať teplý alebo studený, s čerstvým ovocím alebo šľahačkou.

Gaštanový puding

Ingrediencie:

  • 300g gaštanové pyré
  • 500 ml mlieka
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 3 žĺtky

Postup:

  1. Mlieko so strukom vanilky privedieme k varu.
  2. V mise zmiešame žĺtky s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko.
  3. Zmes vlejeme späť do hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým nezhustne.
  4. Pridáme gaštanové pyré, premiešame a necháme vychladnúť. Pred podávaním vložte na niekoľko hodín do chladničky.

Gaštanové noky s maslovou omáčkou a šalviou

Ingrediencie:

  • 300g gaštanové pyré
  • 200g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • 100g masla
  • niekoľko lístkov čerstvej šalvie

Postup:

  1. V mise zmiešame gaštanové pyré, múku, vajce a pridáme soľ podľa chuti.
  2. Vytvarujeme z cesta noky.
  3. V hrnci varíme v slanej vode, kým noky nevyplávajú na povrch.
  4. V panvici roztopíme maslo, pridáme šalviové lístky a osmažíme do zlatista. Noky premiešame s maslovou omáčkou.

Gaštanový hummus

Ingrediencie:

  • 300g gaštanov (už ošúpaných a uvarených)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • 3 PL tahini pasty
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
  2. Podávame s čerstvým pečivom alebo zeleninovými tyčinkami.

Gaštanový chlieb

Ingrediencie:

  • 500g hladkej múky
  • 200g gaštanovej kaše
  • 10g soli
  • 7g sušeného droždia
  • 350ml vlažnej vody

Postup:

  1. Múku, gaštanovú kašu, soľ a droždie zmiešame v mise.
  2. Pridáme vlažnú vodu a spracujeme cesto.
  3. Necháme kysnúť 1 hodinu.
  4. Tvarujeme chlieb a pečieme v rúre predhriatej na 220°C približne 30 minút.

Gaštanové muffiny s čokoládovými kúskami

Ingrediencie:

  • 200g gaštanové pyré
  • 150g práškového cukru
  • 100g roztopeného masla
  • 2 vajíčka
  • 150g múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100g čokoládových kúskov

Postup:

  1. V mise zmiešame gaštanové pyré, práškový cukor, maslo a vajíčka.
  2. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešame.
  3. Nakoniec pridáme čokoládové kúsky.
  4. Rozdeľujeme cesto do foriem na muffiny a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.

Gaštan nie je len chutným symbolom jesene, ale aj vynikajúcou prísadou do rôznych jedál a dezertov. Jeho krémová textúra a sladkastá chuť ho robia perfektným na polievky, dezerty či dokonca do hlavných jedál. Takže ak narazíte v prírode alebo v obchode na jedlé gaštany, neváhajte a vyskúšajte niektorý z našich receptov. Vaše chuťové bunky vám poďakujú!

Najčastejšie otázky

Sú gaštany vhodné pre všetky vekové kategórie?

Áno, gaštany sú vhodné pre všetky vekové skupiny, vrátane detí. Avšak pri podávaní malým deťom je vždy dôležité sledovať veľkosť kúskov, aby sa zabránilo upchatiu dýchacích ciest.

Aké výživové hodnoty majú gaštany?

Gaštany sú bohaté na sacharidy, vlákninu a sú nízkokalorické. Obsahujú aj vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, draslíka a železa.

Môžem použiť iné mliečne výrobky namiesto smotany alebo masla?

Áno, môžete nahradiť smotanu alebo maslo alternatívnymi produktmi, napr. kokosovým mliekom alebo mandľovým maslom, v závislosti od konkrétneho receptu.

Ako ošúpať gaštany?

Gaštany najprv zarežte na vrchnej strane a potom ich varte alebo pečte, kým sa nezačnú otvárať. Potom ich nechajte vychladnúť a ošúpte.

S čím je najlepšie kombinovať jedlá z gaštanov?

Jedlá z gaštanov sa výborne kombinujú s vínom, šalátmi, či červeným mäsom. V prípade dezertov sa dopĺňajú s ovocím, šľahačkou alebo čokoládou.

Prečítajte si tiež
To Top