Jahodové fritule sú zábavným a neodolatelným dezertom, ktorý kombinuje sladkosť čerstvých jahôd s krehkým a ľahkým cestíčkom. Tento recept je perfektný na sladkú pochúťku na záhradných oslavách, rodinných stretnutiach alebo len ako rýchly dezert na osvieženie. Jahody obalené v cestíčku a vyprážané do zlatista sú nielen lahodné, ale aj vizuálne príťažlivé, a garantujú, že budú hitom na každej akcii.
Ingrediencie
- 250 g čerstvých jahôd, umytých a odstopkovaných
- 150 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 1 veľké vajce
- 2 lyžice cukru
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- Rastlinný olej na vyprážanie
- Práškový cukor na posypanie
Postup
- Príprava cestíčka: V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V inej miske rozšľahajte vajce s mliekom. Postupne pridávajte mliečnu zmes do suchých zložiek, neustále miešajte, aby ste vytvorili hladké cestíčko bez hrudiek.
- Obaľovanie jahôd a vyprážanie: Jahody namočte do pripraveného cestíčka, aby boli rovnomerne obalené. V hlbokej panvici rozohrejte dostatok rastlinného oleja, aby ste mohli jahody vyprážať. Jahody obalené v cestíčku opatrne vkladajte do horúceho oleja. Vyprážajte, kým nie sú zo všetkých strán zlatisté a chrumkavé, približne 2-3 minúty. Použite kliešte, aby ste ich mohli bezpečne otočiť a vybrať z oleja.
- Podávanie: Vyprážané jahody položte na papierové utierky, aby ste odkvapkali prebytočný olej. Ešte teplé jahodové fritule posypte práškovým cukrom a podávajte ihneď, kým sú ešte teplé a chrumkavé.
Jahodové fritule sú skvelým spôsobom, ako impresionovať vašich hostí jednoduchým, ale nezvyčajným dezertom. Ich krehké cestíčko a teplé, šťavnaté vnútro zaručujú, že si pochúťku zamilujete od prvého sústa.