Jeseň je obdobím, kedy sa teploty začnú postupne znižovať a dni sa krátia. V tejto dobe máme tendenciu prikláňať sa k teplejším a výživným jedlám, ktoré nás zahrejú a dodajú potrebnú energiu. Ako vegetarián alebo vegán nemusíte obetovať chuť, komfort ani výživu. Ponúkame vám niekoľko lahodných receptov, ktoré sú ideálne na chladné jesenné dni.
Šalát z pečenej tekvice a quinoy
Ingrediencie:
- 1 malá tekvica Hokaido
- 150g quinoy
- 50g rukoly
- 50g vlašských orechov
- 2 PL olivového oleja
- Štipka soli a čierneho korenia
Postup: Tekvicu nakrájajte na plátky, pokvapkajte olejom a osoľte. Pečte v rúre pri 200°C približne 20 minút. Zatiaľ uvaríte quinou podľa návodu. V miske zmiešajte quinou, rukolu, pečenú tekvicu a orechy. Dochuťte soľou a korením.
Krémová hubová polievka
Ingrediencie:
- 500g lesných húb
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1L zeleninového vývaru
- 200ml kokosového mlieka
- Soľ, korenie, olej na varenie
Postup: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji. Pridajte očistené a nakrájané huby. Po 10 minútach zalejte vývarom a varte do mäkka. Na konci pridajte kokosové mlieko, osoľte, okoreňte a rozmixujete do hladka.
Pečená červená repa s cícerom
Ingrediencie:
- 4 stredné červené repy
- 200g cíceru (už uvareného)
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL ras el hanout (marocké korenie)
- Soľ a korenie
Postup: Repu olúpte a nakrájajte na plátky. V miske zmiešajte repu s olejom, korením a ras el hanout. Pečte v rúre pri 180°C 25-30 minút. Pred podávaním pridajte cícer.
Jesenné dni môžu byť chladné a upršané, ale v kuchyni môžeme vytvoriť teplú a útulnú atmosféru. Tieto vegetariánske a vegánske recepty sú ideálne na zahriatie tela aj duše a zároveň ponúkajú bohatstvo chutí a výživy.