Preskočiť na obsah

Pravý štedrák: Tradičná lahôdka, ktorá patrí na váš sviatočný stôl

Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.
REKLAMA

Vianoce sú sviatky pokoja, radosti a dobrého jedla. Jedným z pokladov slovenskej kuchyne, ktorý nesmie chýbať na štedrovečernom stole, je pravý štedrák. Tento tradičný koláč v sebe ukrýva štyri lahodné vrstvy – makovú, orechovú, tvarohovú a slivkovú, ktoré symbolizujú hojnosť a štedrosť. Príprava štedráka je síce náročnejšia, no výsledok stojí za to. Je to chuť detstva, ktorá dokáže prepojiť generácie a spríjemniť sviatočné chvíle. Prinášame vám overený recept, podľa ktorého štedrák zvládne aj menej skúsený pekár.

Čo budete potrebovať na prípravu dokonalého štedráka?

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • Štipka soli

Ingrediencie na jednotlivé plnky:

Maková plnka:

  • 150 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 2 PL medu
  • 1 ČL citrónovej kôry

Orechová plnka:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 100 ml mlieka
  • 2 PL medu
  • Štipka škorice

Tvarohová plnka:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru

Slivková plnka:

  • 200 g slivkového lekváru
  • Trocha rumu (voliteľné)

Ako pripraviť pravý štedrák krok za krokom?

Príprava cesta: základ úspechu

  1. V miske zmiešajte droždie, lyžicu cukru a trocha vlažného mlieka. Nechajte vzísť kvások (asi 10 minút).
  2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec pripravený kvások.
  3. Postupne prilievajte mlieko a miesite, až kým nezískate hladké, elastické cesto.
  4. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, zakryté utierkou, približne 1 hodinu.

Príprava plniek: vôňa Vianoc

  1. Maková plnka: V hrnci zohrejte mlieko, pridajte mak, med a citrónovú kôru. Za stáleho miešania povarte, kým plnka zhustne.
  2. Orechová plnka: Rovnakým spôsobom pripravte orechy, pridajte med a štipku škorice.
  3. Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešajte so žĺtkom, cukrom a vanilkovým cukrom, až kým nezískate jemnú konzistenciu.
  4. Slivková plnka: Lekvár môžete jemne zriediť rumom, aby sa ľahšie rozotieral.

Skladanie štedráka: umenie vrstvenia

  1. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti.
  2. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát. Na prvý plát naneste makovú plnku, na druhý orechovú, na tretí tvarohovú a na štvrtý slivkovú.
  3. Jednotlivé vrstvy ukladajte na seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Vrchnú vrstvu potrite rozšľahaným vajíčkom, aby mal štedrák krásnu zlatistú farbu.

Pečenie: voňavý záver

  1. Štedrák vložte do predhriatej rúry na 170 °C a pečte približne 45–50 minút.
  2. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred krájaním ho posypte práškovým cukrom.

Prečo je štedrák neoddeliteľnou súčasťou Vianoc?

Príprava štedráka nie je len o pečení, ale aj o tradícii, spomienkach a láske, ktorú vkladáte do každej vrstvy. Tento dezert je symbolom hojnosti, ktorý na stole štedrovečernej večere nesie odkaz našich predkov. Je to kúsok histórie, ktorý chutí každému a vytvára nezabudnuteľnú sviatočnú atmosféru. Vyskúšajte tento recept a staňte sa majstrom tradičnej vianočnej kuchyne!

REKLAMA
Zdielať tento článok

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.