LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
nedeľa, 16 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Babičkine vanilkové rožky: Tajomstvo chuti detstva

Aké je tajomstvo dokonalých vanilkových rožkov? Správne ingrediencie, láska k pečeniu a babičkine overené triky.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
29. novembra 2024 17:00
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Vanilkové rožky sú klenotom každej vianočnej tabule. Jemné, krehké a doslova sa rozplývajú na jazyku. Tento recept od babičky je výsledkom rokov skúseností a starostlivého pečenia. Je to recept, ktorý sa v rodine odovzdáva z generácie na generáciu, pretože skrýva chuť domova a Vianoc. Pripravte si tieto vanilkové rožky s rovnakou láskou, akou ich piekla vaša babička, a výsledok vás očarí.

REKLAMA

Čo budete potrebovať? Perfektné ingrediencie sú základ!

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla (vychladeného, nie margarínu)
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový struk alebo kvalitný vanilkový cukor
  • Práškový cukor na obaľovanie
  • Vanilkový cukor na obaľovanie (2 balíčky)

Ako na to? Krok za krokom k dokonalosti

1. Príprava cesta

Najskôr si na dosku alebo do misy preosejte múku a premiešajte ju so štipkou soli. Pridajte práškový cukor a mleté vlašské orechy. Studené maslo nakrájajte na menšie kocky a pridajte do suchých ingrediencií. Ak používate vanilkový struk, vydlabte z neho semienka a tiež ich pridajte. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo, a vypracujte hladké cesto.

2. Nechajte cesto odpočinúť

Zabalené v potravinovej fólii nechajte cesto odležať v chladničke aspoň 1 hodinu. Tento krok je dôležitý, aby sa chute spojili a rožky sa pri pečení neroztekali.

3. Tvarovanie rožkov

Predhrejte rúru na 180 °C. Z cesta odlamujte malé kúsky a v rukách tvarujte rožky. Každý by mal byť približne rovnaký, aby sa piekli rovnomerne. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.

4. Pečenie

Pečte rožky približne 10 – 12 minút, kým nebudú mať jemne zlatistý okraj. Dávajte pozor, aby sa neprepiekli, pretože by stratili svoju jemnosť.

5. Obaľovanie

Ešte horúce rožky opatrne obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Práve tento krok dodáva rožkom ich charakteristickú chuť a vôňu.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Niekto ťa má rád

Niekto ťa má rád

Katarína Gillerová

15,39 € Viac →
Vianoce v škótskej dedinke

Vianoce v škótskej dedinke

Donna Ashcroft

15,04 € Viac →
REKLAMA

Rožky ako symbol domova

Vanilkové rožky nie sú len o pečení – sú o spomienkach, radosti a láske, ktorú pri ich príprave dávate. Tento recept je dôkazom, že tradičné recepty majú stále svoje miesto v našich kuchyniach. Pripravte si ich aj vy a užite si ich voňavú a jemnú chuť, ktorá robí každé Vianoce o trochu krajšími. Vyskúšajte tento recept a vytvorte si vlastnú tradíciu, ktorú budete odovzdávať ďalej.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt