LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Citrónový koláč s bezé: Svieža kyslastá bomba s nadýchanou snehovou čiapkou

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
22. augusta 2025 15:07
Citrónový koláč s chrumkavým korpusom, plnkou z citrónového krému a nadýchanou bezé snehovou čiapkou, servírovaný na drevenom podnose vonku.

Citrónový koláč s bezé – svieža kyslastá bomba s nadýchanou snehovou čiapkou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Citrónový koláč s bezé (známy aj ako lemon meringue pie) je ikonický dezert, ktorý kombinuje chrumkavé maslové cesto, osviežujúci citrónový krém a nadýchaný snehový závoj z bielkov. Výrazne kyslastý, no sladký a elegantný – ideálny pre všetkých milovníkov citrusových chutí.

REKLAMA

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Chladenie: 2 hodiny
Počet porcií: 8
Náročnosť: náročná

Ingrediencie

Na korpus

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 1 žĺtok
  • 50 g práškového cukru
  • 1 PL studenej vody
  • štipka soli

Na citrónový krém

  • 3 žĺtky
  • 200 ml vody
  • 120 ml citrónovej šťavy (cca 2–3 citróny)
  • kôra z 1 citróna
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Na bezé (snehovú penu)

  • 3 bielky
  • 120 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Postup

  1. Z múky, cukru, soli a masla vypracujte drobenku. Pridajte žĺtok a vodu, spojte do cesta. Nechajte odležať 30 minút v chladničke.
  2. Cesto rozvaľkajte, vložte do formy (Ø 22–24 cm), popichajte vidličkou a predpečte na 180 °C cca 15 minút.
  3. Citrónový krém: V hrnci zmiešajte cukor, škrob, vodu a citrónovú šťavu. Za stáleho miešania varte, kým nezačne hustnúť. Odstavte, vmiešajte citrónovú kôru, maslo a nakoniec žĺtky. Premiešajte a nalejte na predpečený korpus.
  4. Bezé: Bielky vyšľahajte so štipkou soli. Postupne pridávajte cukor a citrónovú šťavu, šľahajte do tuhého, lesklého snehu.
  5. Sneh naneste na horúci citrónový krém, vytvorte špičky. Vráťte do rúry na 170 °C ešte na 10–15 minút, kým bezé nezíska zlatistý odtieň.
  6. Nechajte vychladnúť a pred krájaním dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Tipy a variácie

  • Na karamelový efekt môžete bezé opáliť flambovacou pištoľou.
  • Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, pridajte do krému trochu citrónového extraktu.
  • Korpus môžete pripraviť aj zo sušienok a masla ako cheesecake základ.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 330 kcal
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 45 g
Tuky: 15 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Vyskúšajte túto citrusovú delikatesu a prekvapte rodinu dezertom ako z francúzskej cukrárne. Citrónový koláč s bezé je vizuálny aj chuťový zážitok!

FAQ

Prečo mi sneh spľasol?

Možno nebol dostatočne vyšľahaný alebo sa rúra otvorila počas pečenia. Sneh treba šľahať do naozaj tuhého lesklého stavu.

Je koláč veľmi kyslý?

Áno – to je jeho kúzlo! Bezé to však krásne vyváži. Ak chcete menej kyslý, použite menej citrónovej šťavy.

Ako dlho vydrží v chladničke?

Najlepšie chutí v deň prípravy, ale vydrží 2–3 dni.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt