LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Francúzska cibuľová polievka: Hrejivá klasika na chladné dni

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
30. augusta 2025 10:38
Francúzska cibuľová polievka so zapekanou bagetou a roztopeným syrom Gruyère v hnedej keramickej miske

Francúzska cibuľová polievka so zapekanou bagetou a syrom

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Francúzska cibuľová polievka je ikonickým jedlom, ktoré spája jednoduché ingrediencie do výnimočného výsledku. Jemne skaramelizovaná cibuľa, vývar a chrumkavá zapekaná bageta s roztopeným syrom vytvoria dokonalé jedlo na chladné jesenné dni.

REKLAMA

Čas prípravy: 60 minút
Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

  • 6 veľkých cibúľ (žltá alebo biela, cca 1 kg)
  • 50 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL kryštálového cukru (na podporu karamelizácie)
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 1 l hovädzieho alebo hydinového vývaru
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu (alebo 1 ČL sušeného)
  • 2 bobkové listy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na servírovanie

  • 1 bageta (nakrájaná na krajce)
  • 150 g syra Gruyère alebo Ementál (nastrúhaný)

Postup

  1. Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké pásiky.
  2. V hrnci roztopte maslo s olejom, pridajte cibuľu a na strednom ohni pomaly karamelizujte (20–25 minút), kým nezíska zlatohnedú farbu. Pridajte cukor pre intenzívnejšiu karamelizáciu.
  3. Prisypte nadrobno nasekaný cesnak a krátko opečte.
  4. Zalejte bielym vínom a nechajte odpariť alkohol (cca 3–5 minút).
  5. Prilejte vývar, pridajte tymian, bobkové listy a nechajte variť 20 minút. Ochuťte soľou a korením.
  6. Medzitým opečte plátky bagety v rúre alebo na panvici.
  7. Do zapekacích misiek rozlejte polievku, pridajte plátok bagety a bohato posypte syrom.
  8. Zapekajte v rúre pod grilom (220 °C) 5 minút, kým syr nezíska zlatistú kôrku.

Tipy a variácie

  • Namiesto vína môžete použiť trochu jablčného muštu alebo ho vynechať.
  • Skúste kombináciu syrov – Gruyère + Comté alebo Gruyère + parmezán.
  • Ak chcete vegetariánsku verziu, použite zeleninový vývar.
  • Cibuľu karamelizujte pomaly – neskracujte čas, je to základ chuti!

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 310 kcal
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 26 g
Tuky: 20 g

Vyskúšajte si túto francúzsku klasiku uvariť doma a zahrejte sa počas chladných večerov. Prípadne sa s nami podeľte v komentároch o vašu verziu.

FAQ: Najčastejšie otázky o francúzskej cibuľovej polievke

Ako správne karamelizovať cibuľu?

Cibuľu restujte na masle s olejom 20–25 minút na strednom ohni, kým nezíska zlatohnedú farbu.

Čím môžem nahradiť biele víno?

Použiť môžete jablčný mušt alebo víno úplne vynechať.

Dá sa polievka pripraviť vegetariánsky?

Áno, namiesto mäsového vývaru použite zeleninový.

Aký syr je najvhodnejší na zapekanie?

Tradične sa používa Gruyère, ale výborne chutí aj Ementál, Comté či parmezán.

Môžem polievku pripraviť vopred?

Samotná polievka sa dá uchovať v chladničke alebo zmraziť, bagetu so syrom však pripravujte vždy čerstvo.

Ako docieliť chrumkavú bagetu po zapekaní?

Pred pečením bagetu opečte nasucho v rúre alebo na panvici, aby ostala chrumkavá aj po kontakte s polievkou.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt