LIFEZONE.sk
nedeľa, 15 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Vynikajúce mäkké medovníčky, ktoré si zamilujete

Chcete si upiecť medovníčky, ktoré sú mäkké už po upečení a majú dokonalú vôňu? Tento recept vám zaručí úspech!

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
22. novembra 2024
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Medovníčky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Ich vôňa evokuje teplo domova a tradíciu. Čo však robiť, aby neboli tvrdé a museli čakať týždne na zmäknutie? S týmto overeným receptom si pochutnáte na mäkkých medovníčkoch hneď po upečení.

REKLAMA

Ingrediencie, ktoré robia zázraky

Na približne 50 kúskov medovníčkov budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g medu (ideálne kvetový)
  • 100 g masla (rozpustené)
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL mletého klinčeka
  • 1/4 ČL soli

Na potretie:

  • 1 žĺtok zmiešaný s 1 PL mlieka

Ako pripraviť mäkké medovníčky krok za krokom

  1. Príprava cesta:
    Do veľkej misy preosejte múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a všetky koreniny. Pridajte med, rozpustené maslo a vajcia. Vymiešajte hladké cesto, ktoré by nemalo lepiť na ruky. Ak je príliš suché, pridajte lyžičku mlieka.
  2. Odpočinok cesta:
    Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Tento krok pomôže koreninám rozvinúť ich chuť.
  3. Tvarovanie medovníčkov:
    Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 5 mm a vykrajujte rôzne tvary podľa želania. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečenie:
    Medovníčky pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 8-10 minút, kým jemne nezhnednú. Po vytiahnutí z rúry ich ihneď potrite zmesou žĺtka a mlieka, aby získali lesk.
  5. Uskladnenie:
    Po vychladnutí ich uložte do uzatvárateľnej nádoby s kúsok jablka, ktorý ich udrží krásne mäkké.
Prečítajte si tiež
Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Medovníčky, ktoré pohladia dušu

Ak ste doteraz bojovali s tvrdými medovníčkami, tento recept vám zaručí úspech. Jednoduché na prípravu, voňavé a mäkké už po upečení. Stačí len trocha trpezlivosti pri príprave cesta a výsledok stojí za to. Dajte si šálku horúceho čaju alebo kakaa a vychutnajte si pravú chuť Vianoc!

Ako dosiahnuť, aby medovníčky boli mäkké hneď po upečení?

Použite kvalitné suroviny, najmä med a maslo, a nevynechajte krok s odležaním cesta v chladničke.

Musí cesto na medovníčky odpočívať?

Áno, odpočinok v chladničke (aspoň 2 hodiny) pomáha koreninám rozvinúť chuť a cesto sa lepšie spracúva.

Aký med je najlepší na medovníčky?

Najvhodnejší je kvetový med, ktorý má jemnú chuť a krásne vonia.

Môžem použiť rastlinný tuk namiesto masla?

Maslo dodáva medovníčkom bohatšiu chuť. Ak však chcete použiť rastlinný tuk, vyberte kvalitnú alternatívu.

Ako zamedziť tvrdnutiu medovníčkov?

Skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe spolu s kúskom jablka, ktorý im pomôže udržať vlhkosť.

Môžem medovníčky ozdobiť ihneď po upečení?

Ak plánujete zdobenie bielkovou polevou, počkajte, kým medovníčky úplne vychladnú.

Je možné medovníčky upiecť dopredu?

Áno, medovníčky vydržia mäkké aj niekoľko týždňov, ak sú správne skladované.

Prečo potierať medovníčky žĺtkom s mliekom?

Táto zmes im dodá krásny lesk a atraktívny vzhľad.

Akú hrúbku cesta odporúčate?

Cesto by malo byť vyvaľkané na približne 5 mm – tak budú medovníčky mäkké a nadýchané.

Čo robiť, ak je cesto príliš lepkavé?

Postupne pridávajte malé množstvo múky, aby sa cesto nelepilo, no zachovalo si jemnosť.
★★★★★ (4.8/5 z 53 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909