Niektoré recepty sú natoľko dokonalé, že ich generácie gazdiniek prenášajú z jednej kuchyne do druhej. Orechovo-vanilkové rožky patria práve medzi tieto neodolateľné poklady. Tieto krehké rožteky sú dokonalou voľbou nielen na vianočný stôl, ale aj na každodenné chvíle pohody s kávou alebo čajom. Ich príprava nie je vôbec náročná, stačí trocha trpezlivosti a chuť experimentovať s vôňami a chuťami.
To najlepšie z vašej špajze
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 200 g masla (izbovej teploty)
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Štipka soli
Na posypanie:
- Práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom
Ako vytvoriť dokonalé rožky
- Príprava cesta
V mise zmiešajte hladkú múku, mleté orechy, práškový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte nakrájané maslo a všetko spracujte na hladké cesto. Ak je cesto príliš drobivé, pridajte lyžicu studenej vody. Cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke. - Formovanie rožkov
Po vychladení cesto rozdeľte na menšie kúsky. Z každého kúska vyvaľkajte malý valček a tvarujte rožky. Snažte sa, aby boli rovnako veľké, aby sa rovnomerne upiekli. Rožky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. - Pečenie
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, kým nezačnú jemne zlátnuť. Dávajte pozor, aby neboli príliš tmavé, inak stratia svoju krehkosť. - Posypanie cukrom
Ešte teplé rožky jemne obaľte v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Postupujte opatrne, aby sa nerozpadli.
Rožky, ktoré si zamilujete
Orechovo-vanilkové rožky sú nielen dokonalou pochúťkou, ale aj symbolom rodinných tradícií a pohodlia domova. Ich jemná chuť a príjemná vôňa vás prenesú do detstva, keď sme si vychutnávali podobné koláčiky pri rozžiarenom stromčeku. Upečte si ich aj vy a vytvorte si vlastnú sladkú tradíciu!