LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Rozhovor s cukrárom o trendoch v pečení: Kam sa posúva svet pečenia

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
21. septembra 2025 15:00
Ruky cukrára pri aranžovaní moderného dezertu – čokoládového koláčika s malinou a lístkom mäty na bielom tanieri.

Moderné trendy v pečení (2025) – ruky cukrára pri tvorbe elegantného dezertu.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Voňavá cukráreň v centre mesta, za vitrínou rad koláčov, ktoré vyzerajú skôr ako umelecké diela než dezerty. Tam sme sa stretli s Michaelom, cukrárom, ktorý už vyše pätnásť rokov pracuje s múkou, cukrom, čokoládou a nekonečnou dávkou kreativity. Nešlo o typický rozhovor otázka–odpoveď. Rozprávali sme sa dlhšie, voľne a prirodzene, akoby sme sedeli pri šálke kávy a kúskoch jeho slávneho čokoládového dezertu.

REKLAMA

O tom, čo sa zmenilo v posledných rokoch

Michael začal rozprávať o tom, ako sa svet pečenia mení. „Pred pár rokmi sme všetci chceli čo najviac poschodové torty, maslové krémy a bohaté zdobenie. Dnes zákazníci hľadajú niečo iné – ľahkosť, kvalitu a príbeh,“ povedal s úsmevom.

Upozornil na to, že čoraz viac ľudí sa zaujíma o pôvod surovín. „Nie je im jedno, odkiaľ pochádza čokoláda, či je kakao férovo pestované, alebo či sa používa pravá vanilka a nie umelá aróma. Trendom je transparentnosť a autenticita.“

Minimalizmus a prirodzenosť na tanieri

Keď sa reč stočila na vizuál, Michael sa zasníval. „Už to nie je o tom, aby dezert pôsobil ako cirkus farieb. V roku 2025 ľudia oceňujú čistý dizajn. Dezert má byť prirodzený, minimalistický, ale zároveň premyslený do detailov. Stačí jedna bylinka alebo jemný náznak farby, aby vynikol.“

Spomenul aj návrat k tradičným receptom, ktoré sa pretvárajú do modernej podoby. „Na stole je stále cheesecake, makronky či medovníky, ale dnes ich pripravujeme s menším množstvom cukru, s alternatívnymi múkami, alebo pridávame ingrediencie, ktoré by sme pred desiatimi rokmi nepovažovali za bežné – napríklad levanduľu, matchu alebo fermentované ovocie.“

Technológie v cukrárstve

Michael otvorene priznal, že aj do pečenia vstúpili moderné technológie. „Videl by si tie nové rúry, ktoré presne regulujú paru a teplotu, aby bol croissant vždy rovnaký. Alebo 3D tlač jedlých dekorácií – je to budúcnosť, no stále je dôležité, aby základ ostal poctivý.“

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
Zabudni na mňa

Zabudni na mňa

K.M. Moronova

16,92 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Hovorili sme aj o umelej inteligencii, ktorá dnes pomáha predpovedať trendy alebo kombinovať chute. „AI vie navrhnúť recept, ale ten ľudský dotyk, to citlivé ochutnávanie a rozhodnutie – to nikdy nenahradí,“ dodal s istotou.

Bezlepkové, vegánske a „free from“

Keď som sa ho spýtal, či je dopyt po špeciálnych diétach stále veľký, iba prikývol. „Vegánske koláče už nie sú raritou. Dnes ich chce každý ochutnať, aj tí, ktorí nie sú vegáni. Bezlepkové múky už máme kvalitnejšie, a keď vieš, ako s nimi pracovať, nikto neuhádne, že tam nie je klasická pšeničná múka.“

Podľa Martina sa v roku 2025 nebojuje medzi „tradičnými“ a „alternatívnymi“ receptami. „Ide o to, aby to bolo chutné. Ak je dezert lahodný a krásne pripravený, zákazníci neriešia, či je vegánsky alebo nie.“

O budúcnosti pečenia

Na záver som sa spýtal, kam podľa neho smeruje svet sladkostí. Michael sa usmial a nalial nám ďalšiu kávu. „Myslím si, že sa budeme čoraz viac vracať k jednoduchosti. Kvalitné suroviny, poctivé recepty, príbehy za nimi. Už teraz vidím, že ľudia menej hľadajú extravaganciu a viac domácu pohodu – dezerty, ktoré chutia ako spomienky z detstva, ale pripravené s moderným prístupom.“

Dodáva, že práve v tom je čaro cukrárstva – spája tradíciu s inováciou. „Na jednej strane croissant, na druhej strane dezert, ktorý si vieš predstaviť len v sci-fi filme. A obe veci majú svoje miesto.“

Odchádzal som z jeho cukrárne s pocitom, že som práve dostal lekciu nielen o trendoch v pečení, ale aj o tom, čo vlastne jedlo znamená. Nie je to len o kalóriách a cukre – je to o radosti, emóciách a spomienkach, ktoré si odnášame z každého sústa.

👉 A ak by ste sa chceli inšpirovať, skúste si doma pripraviť svoj obľúbený dezert s menšou dávkou cukru, pridajte netradičnú ingredienciu alebo ho naservírujte minimalisticky. Možno práve tak nájdete kúsok budúcnosti vo svojej kuchyni.

FAQ: Najčastejšie otázky o trendoch v pečení

Aké sú najväčšie trendy v pečení pre rok 2025?

Minimalistický dizajn, kvalitné suroviny, návrat k tradíciám a využívanie moderných technológií.

Sú dnes populárnejšie klasické alebo vegánske koláče?

Oba typy majú svoje miesto – zákazníci si radi pochutia na tradičných aj alternatívnych verziách, pokiaľ chutia lahodne.

Ako vplývajú technológie na cukrárstvo?

Moderné rúry, 3D tlač dekorácií a AI pomáhajú pri príprave dezertov, no ľudský dotyk ostáva nenahraditeľný.

Prečo ľudia hľadajú poctivé suroviny?

Zákazníci chcú vedieť pôvod surovín, férové pestovanie a pravé chute, ktoré dodávajú dezertu autenticitu.

Ako sa mení vizuál dezertov?

Už nejde o prezdobené torty, ale o čistý, prirodzený a premyslený dizajn s jemnými detailmi.

Čo prinesie budúcnosť pečenia?

Viac jednoduchosti, návrat k receptom z detstva v modernej podobe a spojenie tradície s inováciami.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt