LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Segedínsky guláš s knedľou: Poctivá slovenská klasika

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
17. júla 2025 21:20
Segedínsky guláš na tanieri s domácou parenou knedľou na rustikálnom drevenom stole

Segedínsky guláš s domácou knedľou – slovenská klasika na tanieri

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Segedínsky guláš je dokonalým spojením šťavnatej bravčoviny, kyslej kapusty a jemne pikantnej smotany. Tento obľúbený recept zahreje v chladných dňoch a výborne sa hodí na rodinné obedy či oslavy.

REKLAMA


Čas prípravy: 120 minút
Počet porcií: 6
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na Segedín

  • 1 kg bravčového pliecka (alebo plece)
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL majoránky
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml kyslej smotany (alebo smotany na varenie)
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti

Na knedľu

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 2 PL oleja

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti orestujeme do zlatista. Pridáme pretlačený cesnak a krátko opražíme.
  2. Prisypeme sladkú papriku, premiešame a hneď pridáme na kocky nakrájané mäso. Opečieme zo všetkých strán, osolíme, okoreníme, pridáme rascu, majoránku a bobkový list.
  3. Prilejeme trochu vody alebo vývaru, dusíme pod pokrievkou približne 60 minút.
  4. Pridáme premytú a pokrájanú kyslú kapustu, premiešame a dusíme ďalších 30–40 minút, kým je mäso mäkké.
  5. Smotanu zmiešame s múkou a trochou vody, vlejeme do vriaceho segedínu a krátko povaríme (cca 10 minút), kým omáčka zhustne.
  6. Príprava knedle: Droždie rozpustíme v teplom mlieku s cukrom, necháme vzísť kvások. Do múky pridáme kvások, vajce, soľ a olej. Vypracujeme cesto, necháme kysnúť cca 45 minút.
  7. Z cesta vytvarujeme 2–3 knedle, necháme ešte 10 minút podkysnúť, varíme v osolenej vode cca 20 minút, počas varenia ich párkrát otočíme.

Tipy a variácie

  • Segedínsky guláš chutí skvelo aj s chlebom alebo s plackami
  • Ak chcete výraznejšiu kyslosť, pridajte trochu kapustovej šťavy.
  • Smotanu môžete nahradiť jogurtom pre ľahšiu verziu.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 720 kcal
Bielkoviny: 32 g
Sacharidy: 75 g
Tuky: 30 g

FAQ: Najčastejšie otázky o segedínskom guláši

Ako skladovať segedínsky guláš?

V chladničke vydrží 3–4 dni a je vhodný aj na zamrazenie.

Dá sa pripraviť aj bez smotany?

Áno, no smotana dodáva jemnosť a krémovosť. Môžete použiť aj rastlinnú alternatívu.

Čím nahradiť bravčové mäso?

Skvelou voľbou je kuracie alebo morčacie mäso, ktoré spraví guláš ľahším.

Aká kyslá kapusta je najlepšia?

Najlepšia je sudová kapusta bez konzervantov. Ak je príliš kyslá, oplatí sa ju prepláchnuť.

Hodí sa k segedínu len knedľa?

Nie, segedín chutí výborne aj s čerstvým chlebom alebo zemiakovými plackami.

Dá sa pripraviť aj vegetariánska verzia?

Áno, mäso môžete nahradiť napríklad hubami alebo tofu a dochutiť korením podľa chuti.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt