LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Sviečková na smotane s knedľou: Kráľovná českej kuchyne

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
17. augusta 2025 15:12
Sviečková na smotane s plátkami hovädzieho mäsa, domácou knedľou, plátkom citróna, brusnicami a lyžičkou šľahačky na bielom tanieri.

Sviečková na smotane s knedľou – kráľovná českej kuchyne

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Sviečková na smotane je ikonické jedlo, ktoré sa spája s nedeľami, oslavami a vôňou domova. Jemne prepečené hovädzie mäso, sladkokyslá zeleninová omáčka a nadýchaná knedľa – kombinácia, ktorú milujú generácie. Toto je recept, ktorý si zaslúži úctu a pomalé, trpezlivé varenie.

REKLAMA

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 2,5 hodiny
Počet porcií: 6
Náročnosť: stredná až náročná

Ingrediencie

Na mäso a omáčku

  • 1 kg hovädzej sviečkovej alebo zadného
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 2 cibule
  • 100 g slaniny
  • 3 bobkové listy
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 1 PL cukru
  • 2 PL octu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL horčice
  • 1 PL hladkej múky
  • maslo, olej
  • soľ
  • voda alebo vývar

Na prílohu – domáca knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL cukru
  • voliteľne: na kocky nakrájaný starší rožok

Postup

  1. Slaninu nakrájajte na hranolky a prešpikujte ňou mäso. Zeleninu a cibuľu očistite a nakrájajte. Všetko spolu naložte do nádoby, pridajte korenie, ocot, soľ a trochu vody. Nechajte marinovať aspoň 2–3 hodiny, ideálne cez noc.
  2. Na masle a oleji opečte marinovanú zeleninu aj mäso dozlatista. Mäso vyberte, zasypte zeleninu cukrom, nechajte skaramelizovať, pridajte horčicu a zalejte vývarom alebo vodou. Mäso vráťte späť a duste pod pokrievkou 2–2,5 hodiny, kým nebude mäkké.
  3. Mäso opäť vyberte. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérom, pridajte smotanu s rozmiešanou múkou, povarte a dochuťte. Omáčka má byť jemná, sladkokyslá a krémová.
  4. Z droždia, cukru a trochy mlieka pripravte kvások. Zmiešajte so zvyšnými surovinami a vymiešajte cesto. Nechajte vykysnúť 40–60 minút. Vytvarujte knedle, nechajte podkysnúť a varte vo vriacej vode cca 20 minút (obracajte v polovici). Po uvarení ihneď prepichnite vidličkou.
  5. Mäso nakrájajte na plátky, polejte omáčkou a podávajte s knedľou. Môžete ozdobiť plátkom citróna, brusnicami a šľahačkou – ako býva zvykom.

Tipy a variácie

  • Ak nemáte čas marinovať, zeleninu orestujte priamo s mäsom, ale chuť nebude taká prepojená.
  • Sviečkovú možno nahradiť hovädzím zadným (napr. orech alebo květová špička).
  • Môžete použiť kupované knedle, no domáce sú vždy chutnejšie.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 580 kcal
Bielkoviny: 35 g
Sacharidy: 45 g
Tuky: 30 g

Doprajte si sviatok na tanieri a uvarte si skutočnú klasiku – sviečkovú na smotane s domácou knedľou. Možno to chce viac času, ale výsledok stojí za každú minútu!

FAQ

Musí sa sviečková marinovať?

Odporúča sa, aby sa chute prepojili – ale v núdzi sa dá pripraviť aj bez marinovania.

Prečo sa omáčka zrazila alebo nezhustla?

Smotanu prilievajte pomaly a polievku po zahustení už len krátko varte, nie prudko.

Dá sa knedľa pripraviť bez droždia?

Áno, ale výsledok bude iný – môžete použiť prášok do pečiva (ako tzv. bublanú knedľu), no klasická parená knedľa je lepšia s droždím.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt