Svet kávy je rozmanitý a okrem množstva odrôd a rôznych kávových blendov prináša aj viacero spôsobov prípravy tohto obľúbeného nápoja. Ak vás už klasické espresso omrzelo alebo len jednoducho túžite objavovať nové chute a kávové arómy, vyskúšajte niektorý z týchto spôsobov. Príprava kávy sa tak stane príjemným ranným rituálom.
Obsah článku
Prečo vyskúšať alternatívne spôsoby kávy?
Na rozdiel od klasického espressa pripraveného z kávovaru, tieto metódy umožňujú výraznejšie ovplyvniť výslednú chuť a arómu kávy. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi kávy, ale aj teplotou vody, časom lúhovania a mletím – hrúbka mletia kávových zŕn ovplyvňuje rýchlosť extrakcie a tým aj intenzitu chuti. Rôzne metódy tak prinášajú odlišné chuťové profily.
French press
Najjednoduchšou alternatívnou metódou k espressu je pripraviť kávu pomocou french press. Nahrubo pomletú kávu (ako kryštálový cukor) zalejte horúcou, no nie vriacou (cca 93 °C) a nechajte lúhovať približne 3-4 minúty. Kávu premiešajte a počkajte chvíľku, kým klesne usadenina. Pomaly stlačte piest, ktorý oddelí namletú kávu od vody. Obsah prelejte do šálky a užite si váš horúci nápoj.
Moka kanvička
Ako pripraviť kávu doma pomocou moka kanvičky, resp. koťoga? Ide o tradičnú taliansku metódu, ktorá umožňuje pripraviť silné, aromatické espresso bez drahého kávovaru. Káva by mala byť namletá stredne hrubo a zomlieť by ste ju mali tesne pred samotnou prípravou. Do spodnej časti kanvičky nalejte horúcu vodu, ideálne filtrovanú. Do filtra/sitka dajte zomletú kávu a vložte ho do spodnej časti koťoga. Neutláčajte ju príliš, no zároveň sa uistite, že je rovnomerne rozložená. Priložte aj vrchnú časť konvičky a dajte na sporák na stredný plameň. Keď voda začne vrieť, tlak pary prechádzajúci cez mleté zrnká z nich bude extrahovať esenciu a pripravená káva vystúpi do hornej časti kanvičky.
Aeropress
Táto metóda je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo medzi espressom a filtrovanou kávou. Vodu zohrejte približne na 90 °C (ak nepoužívate teplomer, po zohriatí v kanvici počkajte cca 2 minúty). Pomeľte zrnkovú kávu na stredné mletie. Papierový filter vložte do držiaka na filter a prepláchnite ho horúcou vodou. Kávu nasypte do tuby Aeropressu. Zalejte vodou zhruba do polovice, zamiešajte a počkajte 30 sekúnd. Následne dolejte zvyškom vody, opäť zamiešajte a počkajte 30 sekúnd. Pripravte si nádobu, do ktorej kávu pretlačíte, nasaďte na Aeropress filter, pretočte a stlačte piest kolmo.
Ďalšie alternatívne spôsoby
Okrem vyššie spomínaných metód poznáme aj ďalšie. Napríklad:
- Džezva: ide o klasickú tureckú kávu pripravovanú v medenej nádobe (džezve).
- Cold Brew: káva, ktorá sa lúhuje niekoľko hodín v studenej vode.
- Chemex či Hario V60 (kužeľovitý dripper): sklenené prístroje s papierovým filtrom na prípravu filtrovanej kávy.
Nezabúdajte, že okrem spôsobu prípravy je dôležitá primárne kvalita kávových zŕn a ich čerstvosť. Len tak dosiahnete dokonale lahodný kávový nápoj.