LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Broskyňový kompót: Letná klasika do špajze

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
02. septembra 2025 15:31
Pohár broskyňového kompótu s kúskami broskýň a čerstvými broskyňami na stole

Obrázok pohára naplneného broskyňovým kompótom v sladkom náleve, obklopeného celými a prekrojenými broskyňami na rustikálnom drevenom povrchu.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Broskyňový kompót je sladká a svieža pochúťka, ktorá nám pripomína leto aj počas zimy. Hodí sa ako dezert, príloha k mäsu alebo do rôznych koláčov. Pripraviť si ho doma je jednoduché a vydrží v špajzi celé mesiace.

REKLAMA

Čas prípravy: 60 minút
Počet porcií: cca 6 pohárov (720 ml)
Náročnosť: ľahká

Ingrediencie

  • 2,5 kg zrelých broskýň
  • 1,5 l vody
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 ČL kyseliny citrónovej (voliteľné, na lepšie uchovanie farby)

Postup

  1. Broskyne sparte horúcou vodou, ošúpte a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny, odstráňte kôstky.
  2. Do veľkých zaváracích pohárov uložte kúsky broskýň.
  3. V hrnci pripravte nálev – vodu s cukrom a kyselinou citrónovou prevarte.
  4. Horúcim nálevom zalejte broskyne v pohároch, nechajte 1–2 cm voľného miesta pri okraji.
  5. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte 20 minút pri 85 °C.
  6. Nechajte vychladnúť a uskladnite v tmavej a chladnej špajzi.

Tipy a variácie

  • Ak chcete jemne korenistý kompót, pridajte do pohára kúsok škorice alebo klinček.
  • Kompót bude chutný aj z nektariniek.
  • Cukor môžete nahradiť trstinovým alebo použiť menej podľa sladkosti broskýň.

Nutričné údaje na 1 porciu (200 g)
Kalórie: cca 120 kcal
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy: 30 g
Tuky: 0 g

Ako pripravujete tento recept vy? Máte vlastné tipy, triky alebo rodinné tajomstvá? Napíšte ich do komentárov a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

FAQ: Najčastejšie otázky o broskyňovom kompóte

Ako dlho vydrží broskyňový kompót?

Správne sterilizovaný vydrží 6–12 mesiacov v tmavej a chladnej špajzi.

Musím broskyne ošúpať?

Áno, odporúča sa spariť ich horúcou vodou a ošúpať, aby kompót získal jemnú chuť.

Dá sa pripraviť kompót aj z nektariniek?

Áno, kompót z nektariniek je rovnako chutný a svieži.

Je kyselina citrónová povinná?

Nie, ale pomáha uchovať farbu broskýň a predĺžiť trvanlivosť.

Môžem pripraviť kompót s menším množstvom cukru?

Určite, množstvo cukru si môžete prispôsobiť podľa sladkosti broskýň.

Hodí sa broskyňový kompót len ako dezert?

Nie, skvelý je aj ako príloha k mäsu, do koláčov či pohárových dezertov.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt