Jeseň je obdobím, kedy teploty postupne klesajú a príroda nás obklopuje pestrou paletou farieb. Tento čas je ideálny na to, aby sme si doma pripravili lahodné a výživné polievky, ktoré nám nielen dodajú potrebnú energiu, ale zároveň nás aj zahrejú. Kým sa vonku ochladzuje, v našich kuchyniach môžeme využívať sezónne suroviny, ako sú tekvica, zemiaky, mrkva či huby. Tieto ingrediencie sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a minerálov, ktoré podporujú našu imunitu.
Obsah článku
Polievky sú skvelým spôsobom, ako začať jedlo alebo si pripraviť rýchlu a výživnú večeru. Navyše, počas chladných jesenných dní môžu byť dokonca hlavným jedlom, pretože nás nielen zahrejú, ale aj príjemne zasýtia. Medzi obľúbené jesenné polievky patria krémové verzie s tekvicou či sladkými zemiakmi, klasické vývary s koreňovou zeleninou alebo hubové polievky s bohatou chuťou lesa.
Nech už preferujete akýkoľvek druh polievky, jesenné ingrediencie vás určite nesklamú. V nasledujúcom článku vám ponúknem niekoľko jednoduchých a chutných receptov, ktoré môžete ľahko pripraviť doma. Tieto polievky sú ideálne na to, aby ste ich mohli pripraviť aj vo väčšom množstve a následne uchovať v chladničke alebo zmraziť na neskoršie použitie.
Chutné jesenné polievky plné vitamínov
Jeseň je bohatá na úrodu sezónnej zeleniny, ktorú môžeme použiť na prípravu zdravých polievok. Sezónne suroviny sú čerstvé, plné chuti a nutrične bohaté, čo je presne to, čo naše telo potrebuje na jeseň, keď sa pripravujeme na chladnejšie mesiace.
Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Jednou z najobľúbenejších polievok, ktorú si môžete pripraviť na jeseň, je tekvicová polievka s kokosovým mliekom. Tekvica je typická jesenná surovina, bohatá na vitamíny A a C, ktoré podporujú zdravie našej pokožky a zraku. Tekvicová polievka je nielen chutná, ale aj krémová a ľahká na prípravu. Pridaním kokosového mlieka získate jemne exotický nádych.
Ingrediencie:
- 1 stredná tekvica Hokkaido
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ, čierne korenie
- Štipka muškátového orieška
Postup:
- Tekvicu ošúpeme, odstránime semienka a nakrájame na kocky.
- Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridáme nakrájanú tekvicu, zalejeme vývarom a varíme, kým tekvica nezmäkne.
- Polievku rozmixujeme do hladka, pridáme kokosové mlieko, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Polievku ešte chvíľu povaríme a môžeme podávať.
Polievku môžeme servírovať s praženými tekvicovými semiačkami alebo chrumkavým chlebom.
Zemiaková polievka s hubami
Jesenné hubárčenie je obľúbenou aktivitou, ktorú mnohí radi spájajú s prípravou chutných jedál. Zemiaková polievka s hubami je tradičný recept, ktorý oceníte počas chladných dní. Huby sú bohaté na vitamíny skupiny B a sú skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov.
Ingrediencie:
- 4 väčšie zemiaky
- 250 g čerstvých lesných húb (alebo šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 750 ml zeleninového vývaru
- Majoránka, soľ, čierne korenie
- 2 lyžice kyslej smotany
Postup:
- Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridáme nakrájané huby a mrkvu, krátko orestujeme.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vývarom a varíme, kým všetko nezmäkne.
- Dochutíme soľou, korením a majoránkou.
- Polievku podávame s lyžicou kyslej smotany a čerstvým chlebom.
Zemiaková polievka s hubami vás nielen zahreje, ale poskytne aj dlhodobejšiu sýtosť.
Krémová mrkvová polievka so zázvorom
Ďalšou skvelou voľbou je mrkvová polievka so zázvorom. Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý podporuje zdravie očí a zázvor zas poskytuje prírodný protizápalový účinok. Táto polievka je ideálna počas prechladnutí a chladných dní, pretože kombinácia mrkvy a zázvoru pomáha posilniť imunitný systém.
Ingrediencie:
- 5 veľkých mrkiev
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 750 ml zeleninového vývaru
- Soľ, čierne korenie, štipka kurkumy
Postup:
- Na oleji orestujeme cibuľu a nadrobno nastrúhaný zázvor.
- Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak, zalejeme vývarom a varíme, kým všetko nezmäkne.
- Rozmixujeme na krémovú konzistenciu, dochutíme soľou, korením a kurkumou.
- Podávame s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.
Táto polievka je nielen plná vitamínov, ale aj skvele zahreje.
Prečo sú jesenné polievky také výnimočné?
Jesenné polievky sú obľúbené nielen kvôli ich chuti, ale aj kvôli ich zdravotným benefitom. Sezónne suroviny, ako tekvica, zemiaky či mrkva, obsahujú množstvo živín, ktoré sú prospešné pre našu imunitu a celkové zdravie. Tekvica je bohatá na vitamín A, ktorý podporuje zdravý zrak a pokožku, zemiaky poskytujú dôležitý vitamín C a vlákninu, a mrkva je plná betakaroténu, ktorý podporuje zdravie našich očí.
Okrem toho, jesenné polievky sú ideálne na to, aby ste si ich pripravili vo väčšom množstve a uskladnili ich na neskoršie použitie. Mnohé z týchto polievok sa dajú jednoducho zmraziť, čím si môžete ušetriť čas počas hektických pracovných dní. Stačí si ich zohriať a vychutnať si teplý a výživný pokrm aj počas najchladnejších dní.
Recepty na jesenné polievky
Jesenné polievky sú viac než len chutným jedlom – sú dôležitou súčasťou našej jesennej stravy, ktorá podporuje naše zdravie a imunitu počas chladných mesiacov. Vďaka širokému výberu sezónnych surovín, ako je tekvica, mrkva, zemiaky a huby, si môžeme pripraviť rôzne druhy polievok, ktoré sú nielen zdravé, ale aj ľahké na prípravu.
Ak sa chcete inšpirovať ďalšími receptami na jesenné polievky, môžete nájsť zaujímavé nápady na stránkach o výžive alebo v kuchárskych knihách, kde nájdete podrobné informácie o tom, ako využiť sezónne suroviny na maximum. Polievky, ktoré zahrejú telo aj dušu, sú ideálnym spôsobom, ako sa udržať v teple a zdraví počas jesenných dní.
Prečo sú jesenné polievky ideálne počas chladných dní?
Jesenné polievky sú výživné, ľahko zasýtia a zahrejú počas chladného počasia. Obsahujú sezónne suroviny, plné vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitu.
Aké suroviny sú vhodné na jesenné polievky?
Medzi ideálne jesenné suroviny patria tekvica, zemiaky, mrkva, huby a koreňová zelenina. Tieto ingrediencie sú dostupné, výživné a chutné.
Aký je recept na tekvicovú polievku s kokosovým mliekom?
Na prípravu potrebujete tekvicu Hokkaido, cibuľu, cesnak, kokosové mlieko, zeleninový vývar, soľ, korenie a muškátový oriešok. Polievka je krémová a má jemne exotickú chuť.
Ako pripraviť zemiakovú polievku s hubami?
Potrebujete zemiaky, huby, cibuľu, cesnak, mrkvu, vývar, majoránku, soľ, korenie a kyslú smotanu. Táto polievka je bohatá na chuť a výborne zasýti.
Aké sú zdravotné výhody jesenných polievok?
Jesenné polievky obsahujú vitamíny A, C a betakarotén, ktoré posilňujú imunitu, zlepšujú zdravie pokožky, očí a poskytujú energiu pre chladné mesiace.
Čo pridáva do mrkvovej polievky zázvor?
Zázvor má protizápalové účinky a dodáva polievke príjemnú hrejivú chuť, ktorá je ideálna počas prechladnutí alebo chladných dní.
Ako správne skladovať jesenné polievky?
Jesenné polievky je možné uchovávať v chladničke niekoľko dní alebo ich zamraziť pre dlhodobé uskladnenie. Po zmrazení sú rýchlo pripravené na ohriatie počas hektických dní.
Aký je tip na hustejšiu konzistenciu polievok?
Ak chcete polievku zahustiť, môžete pridať viac zemiakov alebo rozmixovať časť zeleniny priamo v polievke, čím získa krémovú textúru.
Môžem variť jesenné polievky bez mäsa?
Áno, jesenné polievky môžu byť vegetariánske a využívať výživné suroviny ako zeleninový vývar, tekvicu, huby a koreniny pre bohatú chuť.
Aké sú obľúbené prílohy k jesenným polievkam?
K jesenným polievkam sa často podávajú chrumkavý chlieb, krutóny alebo tekvicové semienka, ktoré pridajú textúru a chuť.