Fašírky so zemiakovou kašou patria medzi klasiky našich kuchýň – šťavnaté mäsové guľky so zlatavou kôrkou a jemnou, maslovou kašou sú jedlom, ktoré nikdy neomrzí. Rýchly, jednoduchý a výdatný recept, ktorý si zamiluje celá rodina.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 4
Náročnosť: ľahká
Ingrediencie
Na fašírky
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix)
- 1 rožok (namočený v mlieku)
- 1 vajce
- 1 cibuľa (najemno nakrájaná a opečená)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 ČL majoránu
- soľ, čierne korenie
- strúhanka (podľa potreby)
- olej na vyprážanie
Na zemiakovú kašu
- 800 g zemiakov
- 50 g masla
- cca 150 ml mlieka
- soľ
- voliteľne: muškátový oriešok
Postup
- Namočený rožok vyžmýkajte a pridajte k mletému mäsu spolu s vajcom, cibuľou, cesnakom a korením.
- Podľa potreby zahustite strúhankou a vytvarujte fašírky (guľaté alebo ploché).
- Fašírky opečte na panvici na oleji z oboch strán dozlatista (cca 6–8 minút z každej strany).
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode do mäkka.
- Sceďte, pridajte maslo, zohriate mlieko a vyšľahajte do jemnej kaše. Dochuťte soľou a prípadne muškátovým orieškom.
- Podávajte horúce fašírky so zemiakovou kašou, prípadne s kyslou uhorkou alebo čalamádou.
Tipy a variácie
- Do fašírok môžete pridať aj nadrobno nastrúhanú mrkvu alebo cuketu pre šťavnatosť.
- Ak ich chcete zdravšie, upečte ich v rúre alebo v teplovzdušnej fritéze.
- Zvyšné fašírky sú výborné aj studené do žemle.
Nutričné údaje na 1 porciu (2 fašírky + kaša)
Kalórie: cca 520 kcal
Bielkoviny: 25 g
Sacharidy: 35 g
Tuky: 30 g
Skúste si doma pripraviť poctivé domáce fašírky s krémovou kašou – jednoduchý obed, ktorý chutí ako od mamy!
FAQ
Môžem použiť aj iné pečivo než rožok?
Áno, starší chlieb alebo toastový chlieb je ideálna náhrada.
Ako spraviť fašírky bez vajíčka?
Nahraďte ho 1 PL mletých ľanových semienok s trochou vody alebo použiť len rožok na spojenie.
Prečo sú fašírky tvrdé?
Buď ste pridali príliš veľa strúhanky, alebo ste ich príliš dlho piekli na vysokej teplote.















