Fazuľová polievka s údeným mäsom je skutočným klenotom tradičnej kuchyne, ktorý si zamiluje každý milovník výdatných jedál. Táto polievka je nielen bohatá na chuť, ale aj na živiny, vďaka fazuli, ktorá je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny. Pridaním údeného mäsa získava polievka jedinečnú, lahodnú arómu, ktorá z nej robí dokonalé jedlo na chladné dni. Vyskúšajte tento jednoduchý a overený recept a užite si autentickú chuť domácej kuchyne.
Ingrediencie
- 250 g sušenej bielej fazule
- 200 g údeného mäsa (napr. údená klobása alebo údené koleno)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 2 stredné zemiaky
- 1 koreň petržlenu
- 1 bobkový list
- 1 lyžička majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup
- Namáčanie fazule: Deň pred varením namočte sušenú bielu fazuľu do studenej vody a nechajte ju namáčať cez noc. Týmto spôsobom sa fazuľa zmäkne a skráti sa čas varenia.
- Príprava zeleniny a mäsa: Ošúpte a nakrájajte cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a koreň petržlenu na malé kúsky. Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky, ak používate údenú klobásu, nakrájajte ju na kolieska.
- Smaženie cibule a cesnaku: V veľkom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nezačne byť priehľadná a voňavá.
- Pridanie zeleniny a mäsa: Pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky a koreň petržlenu do hrnca. Krátko osmažte a potom pridajte údené mäso.
- Varenie fazule: Pridajte namočenú fazuľu do hrnca a zalejte ju dostatočným množstvom vody (približne 1,5 litra). Pridajte bobkový list a majoránku. Polievku priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte jemne vrieť približne 1 až 1,5 hodiny, alebo kým fazuľa nebude mäkká.
- Dochutenie: Pred koncom varenia dochuťte polievku soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody podľa potreby.
- Podávanie: Hotovú polievku podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Vychutnajte si túto výdatnú a chutnú fazuľovú polievku s údeným mäsom, ktorá vás zahreje a zasýti. Dobrú chuť!