LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Figový tart s mascarpone krémom: Elegantný dezert s chuťou Stredomoria

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
27. augusta 2025 15:11
Figový tart s mascarpone krémom, poliaty medom a ozdobený čerstvým tymianom, na bielom tanieri.

Figový tart s mascarpone a medom – elegantný dezert plný chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Tento figový tart s mascarpone krémom je stelesnením luxusného, no pritom jednoduchého dezertu., ktorý očarí svojou krémovou konzistenciou, sviežosťou ovocia a jemnou sladkosťou medu. Hodí sa na špeciálne príležitosti, ale aj ako sladká bodka po nedeľnom obede.

REKLAMA

Čas prípravy: 30 minút (+ 30 minút chladenia cesta)
Čas pečenia: 15–17 minút
Počet porcií: 8–10
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2–3 PL studenej vody

Na plnku

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL medu
  • 1 vanilkový cukor

Na ozdobenie

  • 6–8 čerstvých fíg
  • 2–3 PL medu
  • čerstvý tymian (voliteľné)

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešajte múku, cukor a nakrájané maslo. Rukami alebo robotom spracujte na drobenku, pridajte žĺtok a vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte 30 minút chladiť.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto rozvaľkajte, vložte do formy a popichajte vidličkou. Predpečte naslepo 10–12 minút. Potom odstráňte záťaž a pečte ešte 5 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť.
  3. Plnka: Mascarpone vyšľahajte s medom a vanilkovým cukrom. Smotanu vyšľahajte do tuha a zľahka vmiešajte k mascarpone.
  4. Plnku rozotrite na vychladnutý korpus.
  5. Figy nakrájajte na štvrtiny a poukladajte na krém. Polejte medom a dozdobte tymianom.

Tipy a variácie

  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete figy pred podávaním krátko skaramelizovať na panvici s trochou medu.
  • Do plnky môžete pridať aj kvapku likéru (napr. Amaretto alebo Grand Marnier) pre dospelú verziu dezertu.
  • Namiesto tymianu môžete použiť aj lístky mäty na sviežejší efekt.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 305 kcal
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 32 g
Tuky: 18 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Vyskúšajte tento jemný tart s figami – je pôsobivý, delikátny a vždy zapôsobí. Stačí pár surovín a máte dezert ako z reštaurácie.

FAQ: Najčastejšie otázky o figovom tarte

Môžem použiť sušené figy namiesto čerstvých?

Nie je to ideálne – sušené figy majú inú konzistenciu. Najlepšie je použiť čerstvé.

Dá sa plnka pripraviť deň vopred?

Áno, môžete ju uchovať v chladničke a natierať tesne pred podávaním.

Ako spraviť cesto chrumkavejším?

Predpečte ho naslepo s papierom a závažím, aby sa nevydulo.

Môžem tart pripraviť aj bez medu?

Samozrejme, sladkosť môžete nahradiť javorovým sirupom či agávovým sirupom.

Ako dosiahnuť výraznejšiu chuť dezertu?

Do krému pridajte kvapku likéru, napríklad Amaretto alebo Grand Marnier.

Akú bylinku je vhodné použiť na dekoráciu?

Okrem tymianu sa hodí aj mäta, ktorá dodá sviežosť a kontrast.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt