LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Gaštanový medovník: Sladká harmónia medu a gaštanov

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
11. októbra 2025 12:22
Plátok gaštanového medovníka s vrstvami medových plátov a gaštanového krému, posypaný nasekanými orechmi na tanieri

Gaštanový medovník s orechovou posýpkou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Gaštanový medovník je netradičná variácia klasického medovníka, ktorá prekvapí svojou jemnou chuťou. Sladkosť medu sa tu snúbi s krémovým gaštanovým pyré, vďaka čomu vzniká dezert, ktorý je výnimočný a zároveň stále pôsobí domácky a útulne.

REKLAMA

Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie a zrenie 12 hodín)
Počet porcií: 10–12
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 3 PL medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny

Na krém

  • 400 g gaštanového pyré (nesladené)
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 150 g práškového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na dokončenie

  • med na potretie alebo poleva podľa chuti
  • nasekané orechy či hobliny čokolády na ozdobu

Postup

  1. Med, maslo a cukor roztopte vo vodnom kúpeli, nechajte mierne vychladnúť a vmiešajte vajcia. Potom pridajte múku so sódou a vypracujte hladké cesto.
  2. Rozdeľte ho na 4 časti a každú vyvaľkajte na tenký plát. Pláty upečte na plechu vystlanom papierom pri 180 °C asi 6–7 minút, do zlatista.
  3. Na krém vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte gaštanové pyré a vanilku. Nakoniec zľahka zapracujte vyšľahanú smotanu.
  4. Na vychladnuté pláty natierajte vrstvu krému a skladajte ich na seba. Vrch potrite tenkou vrstvou krému alebo medom.
  5. Ozdobte nasekanými orechmi či čokoládovými hoblinami.
  6. Nechajte v chladničke odstáť aspoň 12 hodín, aby cesto zmäklo a chute sa spojili.

Tipy a variácie

  • Pre výraznejšiu chuť môžete pridať do cesta škoricu alebo štipku klinčeka.
  • Ak chcete jednoduchšiu verziu, pláty cesta môžete nahradiť kupovanými piškótami, no tradičný variant je chutnejší.
  • Krém je možné obohatiť o trochu rumu či amaretta.

Nutričné údaje na 1 porciu (cca 120 g)
Kalórie: cca 370 kcal
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 45 g
Tuky: 18 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Pripravte si tento voňavý gaštanový medovník na sviatočný stôl a doprajte si dezert, ktorý zahreje pri srdci i pri káve.

FAQ: Najčastejšie otázky o gaštanovom medovníku

Ako chutí gaštanový medovník?

Má jemnú, sladkastú chuť medu doplnenú o krémovú textúru gaštanového pyré.

Ako dlho musí gaštanový medovník odstáť?

Odporúča sa minimálne 12 hodín v chladničke, aby pláty zmäkli a chute sa spojili.

Dá sa pripraviť krém aj s alkoholom?

Áno, môžete pridať trochu rumu alebo amaretta pre výraznejšiu chuť.

Môžem nahradiť pláty kupovaným cestom?

Áno, ale tradičné domáce pláty dodajú dezertu autentickejšiu chuť.

Ako ozdobiť gaštanový medovník?

Najlepšie vyzerá s medom na povrchu a posypaný orechmi alebo čokoládovými hoblinami.

Koľko kalórií má jedna porcia?

Jedna porcia (cca 120 g) obsahuje približne 370 kalórií.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt