Chorvátsko, s jeho bohatou históriou a rozmanitou kultúrou, ponúka turistom nielen krásne pláže a historické pamiatky, ale aj jedinečnú a rozmanitú kuchyňu. Pri návšteve tejto krajiny je priam nevyhnutné ochutnať miestne špeciality, ktoré sú plné tradičných chutí a vôní, čerpajúcich inšpiráciu zo stredoeurópskej a balkánskej kuchyne. V tomto sprievodcovi vám predstavíme najtypickejšie chorvátske jedlá, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.
Čo ochutnať v Chorvátsku
Crni rižot (Čierny rizoto): Tento ikonický pokrm z pobrežných oblastí Chorvátska, najmä z Dalmácie, je pripravený zo sépiového atramentu, ktorý mu dodáva charakteristickú čiernu farbu a jemnú chuť mora. Crni rižot je zvyčajne doplnený sépiou alebo iným morským plodmi, cesnakom, cibuľou a bielym vínom. Tento pokrm nájdete vo väčšine reštaurácií pozdĺž pobrežia.
Pašticada: Toto jedlo je považované za kráľovnú dalmatínskej kuchyne. Pašticada je pomaly dusené hovädzie mäso, ktoré je marinované v octe, víne a bylinkách, a následne dusené spolu so sušenými slivkami, figami a rôznymi koreninami. Podáva sa s domácimi nokami (gnocchi) a je tradične servírované počas sviatkov a špeciálnych príležitostí.
Peka: Peka je tradičný spôsob prípravy jedál pod železným zvonom pokrytým horúcim popolom. Tento spôsob prípravy, ktorý nájdete v mnohých reštauráciách v Dalmácii, sa využíva na prípravu mäsa (zvyčajne jahňacieho, teľacieho alebo chobotnice) s bylinkami a zemiakmi. Výsledkom je mimoriadne šťavnaté a chutné jedlo.
Kulen: Tento pikantný sušený klobásový výrobok pochádza z oblasti Slavónie. Kulen je vyrobený z kvalitného bravčového mäsa, červenej papriky, cesnaku a soli, a je tradične sušený až deväť mesiacov. Jeho výrazná chuť a sýta farba ho robia neodolateľným pre milovníkov pikantných jedál.
Istarski fuži s tartufima: V regióne Istrie sú trufle veľkým gastronomickým pokladom. Fuži sú typické cestoviny v tvare krátkych trubiek, ktoré sú často podávané s bohatou omáčkou z truflí. Táto kombinácia je skutočnou lahôdkou pre gurmánov.
Pag cheese (Paški sir): Tento syr z ostrova Pag je vyrobený z ovčieho mlieka a je známy svojou špecifickou chuťou, ktorá pochádza z pastvín bohato posiatych aromatickými bylinkami a morskou soľou. Paški sir je ideálny spoločník k miestnym vínam a prosciuttu.
Brudet: Tento rybí guláš je typický pre pobrežné oblasti Chorvátska. Brudet sa pripravuje z rôznych druhov rýb, ktoré sa dusia s cibuľou, cesnakom, paradajkami a vínom. Podáva sa s polentou alebo domácim chlebom.
Chorvátska kuchyňa je neoddeliteľnou súčasťou kultúry a histórie tejto krajiny. Každý región má svoje vlastné špeciality a jedinečné chute, ktoré odrážajú miestne zvyky a tradície. Pri návšteve Chorvátska by ste nemali vynechať možnosť ochutnať crni rižot, pašticadu, peku, kulen, istarski fuži s tartufima, paški sir a brudet. Tieto jedlá vám ponúknu autentický pohľad do srdca chorvátskej kuchyne a zanechajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky.