LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Hovädzie na hubách s knedľou: Tradičná chuť domácej kuchyne

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
08. októbra 2025 12:39
Hovädzie na hubách s domácou knedľou, podávané na tanieri s hustou hubovou omáčkou

Hovädzie na hubách s knedľou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Hovädzie na hubách je jedlo, ktoré spája šťavnaté mäso, aromatickú hubovú omáčku a nadýchanú domácu knedľu. Táto kombinácia patrí k najobľúbenejším na nedeľnom stole a je dokonalým príkladom poctivej kuchyne, ktorá zasýti a zahreje.

REKLAMA

Čas prípravy: 2 hodiny
Počet porcií: 6
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na hovädzie

  • 800 g hovädzieho mäsa (kližka alebo predné)
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Na hubovú omáčku

  • 300 g čerstvých alebo sušených húb (dubáky, šampiňóny alebo mix)
  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 ČL mletej sladkej papriky (voliteľne)
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Na domácu knedľu

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
  2. Na masti orestujeme cibuľu, pridáme cesnak a mäso. Opečieme zo všetkých strán.
  3. Dochutíme soľou, korením, pridáme bobkový list a podlejeme vývarom.
  4. Dusíme na miernom ohni 90–120 minút, kým mäso nezmäkne.
  5. Medzitým si pripravíme hubovú omáčku. Na masle opražíme nakrájané huby, osolíme a okoreníme. Posypeme múkou, premiešame a zalejeme smotanou a trochou vývaru. Varíme, kým omáčka nezhustne, nakoniec pridáme papriku podľa chuti.
  6. Mäso vložíme do hotovej omáčky a necháme prevariť, aby sa chute spojili.
  7. Pokračujeme knedľou. Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások.
  8. Do múky pridáme soľ, vajce a kvások, vypracujeme vláčne cesto.
  9. Necháme kysnúť cca 45 minút.
  10. Vytvarujeme 2–3 valčeky, ktoré varíme v osolenej vode 20 minút.
  11. Po uvarení nakrájame na plátky.

Tipy a variácie

  • Sušené huby pred použitím namočte do vody – omáčke dodajú intenzívnejšiu chuť.
  • Smotanu môžete nahradiť kyslou smotanou pre výraznejšiu chuť.
  • Výborne chutí aj s karlovarskou žemľovou knedľou.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 560 kcal
Bielkoviny: 35 g
Sacharidy: 58 g
Tuky: 22 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
Zabudni na mňa

Zabudni na mňa

K.M. Moronova

16,92 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Ako pripravujete tento recept vy? Máte vlastné tipy, triky alebo rodinné tajomstvá? Napíšte ich do komentárov a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

FAQ: Najčastejšie otázky o hovädzom na hubách s knedľou

Aké hovädzie mäso je najlepšie na tento recept?

Najčastejšie sa používa kližka alebo predné hovädzie mäso, ktoré sa dusením stáva jemným.

Môžem použiť mrazené alebo sušené huby?

Áno, obe možnosti sú vhodné. Sušené huby pred použitím namočte, aby pustili plnú chuť.

Dá sa jedlo pripraviť aj bez domácej knedle?

Samozrejme, chutí výborne aj s cestovinami, ryžou alebo zemiakovou kašou.

Ako dosiahnuť, aby knedľa nebola gumová?

Treba správne vypracovať cesto a neprevariť ju – 20 minút vo vriacej osolenej vode je ideálne.

Môžem omáčku zahustiť inak ako múkou?

Áno, môžete použiť zemiakový škrob alebo omáčku redukovať varením.

Ako skladovať zvyšky jedla?

Najlepšie v chladničke v uzatvorenej nádobe, spotrebujte do 2–3 dní.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt