Jahodové croissanty sú delikátnou pochúťkou, ktorá kombinuje lahodné a nadýchané cesto s bohatou jahodovou náplňou. Tieto sladké pečivá sú ideálne na raňajky alebo ako snack k popoludňajšej káve či čaju. Plnenie jahodovým džemom dodáva croissantom krásnu vlhkú textúru a príjemne sladkú chuť, ktorá poteší každého milovníka ovocných dezertov.
Ingrediencie
- Pre cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka, vlažného
- 10 g sušeného droždia
- 50 g cukru
- 1 veľké vajce
- 250 g masla, studeného a nakrájaného na tenké plátky
- 1 čajová lyžička soli
- Na plnenie a dokončenie:
- 200 g jahodového džemu
- 1 vajce, na potretie
- Práškový cukor na posypanie
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte vlažné mlieko s droždím a jednou lyžicou cukru, nechajte odstáť asi 5 minút, kým sa droždie nezačne peniť. Pridajte zvyšok cukru, múku, vajce a soľ. Miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto. Cesto vyberte z misky a vypracujte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche asi 10 minút. Potom cesto vložte do čistej misky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 až 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Laminovanie cesta: Vypracované cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik a na cesto rovnomerne rozložte plátky studeného masla, zabaľte ako list, opäť rozvaľkajte a zložte do trojice. Proces zopakujte 3-krát. Po poslednom zložení cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 30 minút.
- Formovanie a pečenie croissantov: Rozvaľkané cesto nakrájajte na trojuholníky, na širšiu stranu každého trojuholníka položte lyžičku jahodového džemu a zrolujte smerom k špičke. Croissanty ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočným odstupom. Prikryte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Pred pečením potrite croissanty rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 15-18 minút, kým nie sú zlatisté.
- Dokončenie: Hotové croissanty nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Jahodové croissanty sú fantastickou sladkou pochúťkou, ktorá oslavuje kombináciu francúzskeho pekárskeho umenia a bohatej jahodovej chuti. Sú ideálne na zdieľanie pri špeciálnych príležitostiach alebo len ako lahôdka pre potešenie vášho podnebia.