Jahodový quiche je netradičný, ale nesmierne chutný experiment, ktorý spája sladké jahody s pikantnými a slanými prvkami klasickej quiche. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú niečo odlišné a chcú prekvapiť svojich hostí pri špeciálnych príležitostiach. Sladké jahody v kombinácii so slanou chuťou syra a krehkým cestom poskytujú jedinečný gastronomický zážitok.
Ingrediencie
- Pre cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla, nakrájaného na kocky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 3-4 lyžice studenej vody
- Pre náplň:
- 150 g čerstvých jahôd, nakrájaných
- 100 g kozieho syra, rozdrobeného
- 4 veľké vajcia
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
- Niekoľko listov čerstvej bazalky, na ozdobu
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte studené maslo a s pomocou prstov alebo pekárskeho robotu pracujte, kým zmes nezačne pripomínať hrubú strúhanku. Postupne pridávajte studenú vodu, až kým sa cesto nezačne spájať. Tvarujte cesto do gule, zabaľte do plastovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 1 hodinu.
- Vytvorenie quiche a pečenie: Cesto vyvaľkajte a prispôsobte do formy na quiche alebo koláč. Na dno rovnomerne rozložte nakrájané jahody a rozdrobený kozí syr. V miske vyšľahajte vajcia so smotanou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Túto zmes nalejte na jahody a syr v cestovom plášti. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-40 minút, alebo kým povrch quiche nie je pevný a zlatistý. Pred podávaním nechajte quiche vychladnúť na miernu teplotu a ozdobte čerstvou bazalkou.
Jahodový quiche predstavuje odvážnu, ale chutnú kombináciu, ktorá zvýrazní každú hostinu. Jeho jedinečná chuť a atraktívny vzhľad zaručene upútajú pozornosť a ponúknu novú chuťovú skúsenosť všetkým, ktorí ho ochutnajú.