LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Kačacie prsia na jablkách s kapustou: Gurmánska harmónia chutí

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
12. októbra 2025 12:40
Kačacie prsia s karamelizovanými jablkami a dusenou červenou kapustou, podávané s omáčkou na bielom tanieri

Kačacie prsia na jablkách s kapustou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Kačacie prsia patria k lahôdkam, ktoré sa často objavujú na sviatočnom stole. V spojení so sladkokyslými jablkami a dusenou kapustou vzniká dokonale vyvážené jedlo plné kontrastov. Jemné mäso, karamelizované jablká a voňavá kapusta sú kombináciou, ktorú si zamilujete

REKLAMA

Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na kačacie prsia

  • 4 kačacie prsia (s kožou)
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL medu alebo trstinového cukru
  • 100 ml bieleho vína

Na jablká

  • 3–4 sladkokyslé jablká (napr. Jonagold)
  • 1 PL masla
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL medu alebo cukru

Na kapustu

  • 600 g červenej kapusty (alebo bielej)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL oleja alebo masti
  • 1 PL cukru
  • 100 ml vody alebo vývaru
  • 2 PL jablčného octu
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 2 bobkové listy

Postup

  1. Prsia narežeme na koži do mriežky, osolíme a okoreníme.
  2. Položíme ich kožou nadol na studenú panvicu a pomaly opekáme, aby pustili tuk. Potom otočíme a krátko zatiahneme aj z druhej strany.
  3. Prenesieme do zapekacej misy, potrieme medom, podlejeme vínom a pečieme pri 180 °C cca 15–20 minút podľa hrúbky.
  4. Pred krájaním necháme 5 minút odpočinúť.
  5. Očistené jablká nakrájame na mesiačiky.
  6. Na masle ich orestujeme s medom a škoricou, kým nezmäknú a mierne sa skaramelizujú.
  7. Na oleji speníme cibuľu, pridáme cukor a necháme skaramelizovať.
  8. Prisypeme nakrájanú kapustu, podlejeme vodou alebo vývarom, pridáme ocot a bobkové listy.
  9. Dusíme do mäkka, dochutíme soľou a korením.

Tipy a variácie

  • Namiesto bieleho vína môžete použiť aj jablkový cider.
  • Jablká môžete ochutiť klinčekom alebo muškátovým orieškom pre sviatočný nádych.
  • Kapustu pripravíte aj deň vopred – chute sa krásne prepoja.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 480 kcal
Bielkoviny: 32 g
Sacharidy: 28 g
Tuky: 25 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Vyskúšajte tento recept na kačacie prsia na jablkách s kapustou a podeľte sa o vaše recepty alebo tipy.

FAQ: Najčastejšie otázky o kačacích prsiach na jablkách

Ako spraviť kačacie prsia chrumkavé?

Najlepšie je začať opekaním na studenej panvici kožou nadol, aby sa tuk pomaly uvoľnil a koža zostala chrumkavá.

Dá sa toto jedlo pripraviť aj bez vína?

Áno, víno môžete nahradiť jablkovým ciderom alebo trochou vývaru, jedlo bude mať jemnejšiu chuť.

Aké jablká sú najvhodnejšie?

Použite sladkokyslé odrody ako Jonagold, Gala alebo Idared, ktoré dodajú receptu vyváženú chuť.

Dá sa kapusta pripraviť vopred?

Určite, kapusta chutí na druhý deň ešte lepšie, pretože sa chute prepoja.

Čím môžem jablká ochutiť okrem škorice?

Skvele sa hodí klinček, muškátový oriešok alebo aj aníz, ktoré dodajú sviatočný nádych.

Ako dlho majú kačacie prsia odpočívať po pečení?

Aspoň 5 minút, aby sa šťavy rovnomerne rozložili a mäso zostalo šťavnaté.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt