Koláč z kyslého mlieka je tradičný slovenský dezert, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchú prípravu a jedinečnú chuť. Tento recept vám prináša návod, ako si doma pripraviť chutný koláč, ktorý je ideálny na raňajky, popoludňajšiu kávu alebo ako sladká bodka po obede. Koláč z kyslého mlieka je skvelým spôsobom, ako využiť kyslé mlieko a vytvoriť z neho niečo vynikajúce.
Ingrediencie
- 500 ml kyslého mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- Štipka soli
- Ovocie podľa chuti (napr. jablká, slivky, marhule)
- Cukor na posypanie (voliteľné)
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte kyslé mlieko, vajcia a olej. V druhej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli. Suché ingrediencie postupne pridávajte do mokrých ingrediencií a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Naplnenie formy a pečenie: Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Na povrch cesta poukladajte kúsky ovocia podľa vášho výberu a mierne ich zatlačte do cesta. Koláč môžete posypať cukrom pre sladšiu kôrku. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Chladenie a podávanie: Upečený koláč nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho nakrájajte na kúsky a podávajte. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s lyžičkou šľahačky.
- Užívanie si výsledku: Tento koláč z kyslého mlieka je ideálny na všetky príležitosti. Vychutnajte si ho s rodinou a priateľmi, alebo si ho doprajte ako rýchlu sladkú pochúťku počas dňa.
S týmto jednoduchým receptom na koláč z kyslého mlieka si môžete užiť tradičnú chuť a vôňu domáceho pečenia. Skúste ho a objavte, aký môže byť chutný a zároveň nenáročný na prípravu.