LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Letný ovocný tart: Krehký ovocný dezert s vanilkovým krémom

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
10. augusta 2025 06:32
Krehký ovocný tart plnený vanilkovým krémom, ozdobený čučoriedkami, malinami a plátkami kiwi, servírovaný na drevenom stole.

Letný ovocný tart – krehký dezert s vanilkovým krémom a čerstvým ovocím

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Tento letný ovocný tart je ako stvorený na horúce dni – krehké maslové cesto, jemný vanilkový krém a osviežujúce ovocie ako čučoriedky, kiwi a maliny vytvárajú harmonickú kombináciu chutí aj farieb. Elegantný, no jednoduchý dezert, ktorý očarí na prvý pohľad aj na prvé zahryznutie.

REKLAMA

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20–25 minút
Chladenie: min. 1 hodina
Počet porcií: 8
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na krehké cesto (pâte sucrée)

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1–2 PL studenej vody
  • štipka soli

Na vanilkový krém (crème pâtissière)

  • 250 ml mlieka
  • 1 vanilkový lusk alebo 1 ČL vanilkovej pasty
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 20 g masla

Na ozdobu

  • čerstvé ovocie: čučoriedky, maliny, plátky kiwi (cca 200–250 g spolu)
  • voliteľne: číra tortová želatína alebo agar na lesklý povrch

Postup

  1. Cesto: Z múky, cukru, masla, žĺtka, vody a štipky soli vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a nechajte 30 minút odležať v chladničke.
  2. Cesto rozvaľkajte a vložte do tartovej formy (Ø 24 cm). Popichajte vidličkou, zakryte papierom na pečenie a zaťažte (napr. fazuľami). Pečte pri 180 °C 15 minút, potom odstráňte závažie a dopiecťe ešte 10 minút do zlata. Nechajte vychladnúť.
  3. Krém: Mlieko zohrejte s vanilkou. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a škrobom. Horúce mlieko pomaly vlejte k žĺtkovej zmesi, premiešajte a prelejte späť do hrnca. Za stáleho miešania varte do zhustnutia. Odstavte, primiešajte maslo. Nechajte úplne vychladnúť.
  4. Vanilkový krém natrite na vychladnutý korpus a zarovnajte.
  5. Na vrch naukladajte ovocie podľa vlastnej fantázie – čučoriedky, maliny a plátky kiwi.
  6. Voliteľne potrite čírou želatínou na lesk a lepšiu trvácnosť. Tart nechajte ešte aspoň hodinu vychladiť v chladničke.

Tipy a variácie

  • Vanilkový krém môžete nahradiť jemným mascarpone krémom so šľahačkou.
  • Kombinácia ovocia je flexibilná – výborne sa hodí aj mango, jahody či broskyne.
  • Ak chcete extra chrumkavý efekt, tartový korpus pred natretím krému jemne potrite roztopenou bielou čokoládou.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 280 kcal
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 32 g
Tuky: 15 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Vyskúšajte tento farebný letný ovocný tart a rozžiarte každý stôl dezertom, ktorý vyzerá ako z francúzskej cukrárne a chutí ešte lepšie!

FAQ

Ako dlho tart vydrží?

Najlepšie chutí v deň prípravy, ale v chladničke vydrží 1–2 dni.

Dá sa pripraviť aj bez želatíny?

Áno – želatína je len na vzhľad, nie je nutná.

Môžem použiť aj lístkové cesto?

Áno, ale klasické krehké cesto dodáva lepšiu štruktúru.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt