Chcete si vychutnať lahodné muffiny, ale vyhýbate sa vajciam? Tento recept na muffiny bez vajec je presne to, čo potrebujete! Tieto jemné a chutné muffiny sú ideálne pre každého, kto má alergiu na vajcia alebo sa snaží znížiť ich spotrebu. S týmto jednoduchým receptom pripravíte skvelé muffiny za chvíľu, ktoré potešia každého sladkomila.
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 240 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového alebo sójového)
- 120 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- 200 g čerstvého ovocia alebo čokoládových kúskov (podľa preferencie)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si muffinovú formu s papierovými košíčkami.
- V jednej veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V inej miske vyšľahajte rastlinné mlieko, olej, vanilkový extrakt a jablčný ocot.
- Postupne vmiešavajte mokré ingrediencie do suchých, až kým nevznikne hladké cesto.
- Jemne vmiešajte čerstvé ovocie alebo čokoládové kúsky do cesta.
- Naplňte pripravené košíčky cestom do dvoch tretín ich výšky.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie sú muffiny zlatisté a pri vložení špáradla do stredu muffinu vyjde čisté.
- Po upečení nechajte muffiny chvíľu vychladnúť vo forme a potom ich premiestnite na mriežku, aby úplne vychladli.
Tieto muffiny bez vajec sú ideálne na raňajky, desiatu alebo ako sladká pochúťka k popoludňajšej káve. Vyskúšajte ich a presvedčte sa, aké môžu byť lahodné aj bez vajec!