Tento nepečený jahodový cheesecake je ideálny dezert na horúce dni – chrumkavý sušienkový základ, jemný tvarohový krém a vrstva čerstvých jahôd. Pripravíte ho bez rúry, rýchlo a jednoducho, a výsledok je vždy pôsobivý.
Čas prípravy: 25 minút
Chladenie: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
Počet porcií: 10
Náročnosť: stredná
Ingrediencie
Na sušienkový základ
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla (roztopeného)
Na krém
- 500 g jemného tvarohu alebo krémového syra (napr. Philadelphia)
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček želatíny v prášku alebo 2 plátky želatíny (príp. agar pre vegánsku verziu)
- 3 PL vody (na napučanie želatíny)
Na vrch
- cca 300 g čerstvých jahôd (umytých a nakrájaných)
- lístky mäty na ozdobu
Postup
- Sušienky rozdrvte na jemno (v mixéri alebo vo vrecku pomocou valčeka), zmiešajte s roztopeným maslom. Zmes natlačte do formy (Ø 22–24 cm) vystlanej papierom na pečenie a dajte do chladničky aspoň na 20 minút.
- Tvaroh vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom. V inej miske vyšľahajte smotanu do tuha a vmiešajte ju do tvarohovej zmesi. Napučanú želatínu zohrejte, nechajte rozpustiť (nevariť!) a vmiešajte do krému.
- Krém naneste na sušienkový základ, zarovnajte a nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny stuhnúť (ideálne cez noc).
- Na vychladený koláč poukladajte čerstvé jahody. Pred podávaním ozdobte lístkami mäty a podávajte vychladené.
Tipy a variácie
- Namiesto jahôd môžete použiť maliny, čučoriedky, mango alebo mix lesného ovocia.
- Do krému môžete pridať citrónovú kôru pre extra sviežosť.
- Cheesecake sa dá pripraviť aj do pohárov ako individuálne porcie.
Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 290 kcal
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 25 g
Tuky: 18 g
Knižné novinky 2025
Ak hľadáte rýchly a svieži dezert bez pečenia, tento nepečený jahodový cheesecake vás určite nesklame. Stačí jeden kúsok a bude patriť medzi vaše letné stálice!
FAQ
Ako dlho cheesecake vydrží?
V chladničke vydrží 2–3 dni, no najlepšie chutí do 24 hodín.
Dá sa použiť aj rastlinná smotana?
Áno, ale uistite sa, že je na šľahanie a dobre drží tvar.
Môžem použiť aj iné ovocie okrem jahôd?
Áno, môžete použiť akékoľvek ovocie, dokonca aj kombináciu ovocí ako napríklad maliny, čučoriedky a ríbezle.















