Rolády majú vo svete dezertov svoje pevné miesto. A táto perníková verzia vás prenesie rovno do zimnej pohody – vonia medom, perníkovým korením a sviatkami. Kombinácia sušených sliviek, hrozienok a orechov nielenže lahodí jazyku, ale aj vytvára bohatú štruktúru, ktorú si zamilujete. Táto roláda je ideálna na sviatočný stôl, no rovnako poteší aj pri nedeľnej káve. Poďme sa spolu ponoriť do jej prípravy!
Neodolateľné ingrediencie na perníkovú roládu
Na cesto:
- 4 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 100 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Na plnku:
- 200 g sušených sliviek (namočených na hodinu v horúcej vode)
- 100 g hrozienok
- 150 g mletých vlašských orechov
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 2 PL medu
- 2 PL rumu (voliteľné)
Na ozdobu:
- práškový cukor na posypanie
- čokoládová poleva alebo strúhaná čokoláda
Postup na dokonalú perníkovú roládu
- Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180 °C. V mise vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom do svetlej nadýchanej peny. V samostatnej nádobe zmiešajte múku, kakao, perníkové korenie, prášok do pečiva a soľ. Sypké ingrediencie postupne primiešajte k vaječnej pene a jemne premiešajte, aby ste zachovali nadýchanosť cesta.
- Pečenie: Hotové cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Pečte približne 10 minút. Po upečení ešte teplé cesto zrolujte aj s papierom na pečenie a nechajte vychladnúť.
- Príprava plnky: Slivky sceďte a spolu s hrozienkami a orechmi rozmixujte na hustú pastu. Pridajte maslo, med a rum a vyšľahajte do jemnej plnky.
- Plnenie a zrolovanie: Cesto jemne rozbaľte, odstráňte papier na pečenie a natrite plnkou. Pomaly a pevne zrolujte späť do rolády.
- Dokončenie: Hotovú roládu posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou. Pred krájaním nechajte odstáť aspoň hodinu v chladničke.
Sladký dezert plný sviatočnej atmosféry
Perníková roláda so slivkami, hrozienkami a orechmi je dezert, ktorý nielenže skvele chutí, ale aj nádherne vyzerá na stole. Jej jemné cesto, výrazná plnka a vôňa perníkového korenia vás budú lákať k ďalšiemu kúsku. Pripravte ju svojim blízkym a užite si spoločne chvíle sladkého potešenia! Tento recept si zaručene nájde miesto vo vašej rodinnej kuchárke.