Figy patria medzi tie plody, ktoré sú často prehliadané, no v skutočnosti ponúkajú množstvo možností, ako ich využiť v kuchyni. Sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, a ich sladká, jemne korenistá chuť dodáva jedlám jedinečný šmrnc. Ak hľadáte nové spôsoby, ako figy zaradiť do svojho jedálnička, prinášame vám niekoľko jednoduchých a chutných receptov, ktoré určite oceníte.
Obsah článku
Figový šalát s kozím syrom a orechmi
Tento svieži šalát je ideálny ako predjedlo alebo ľahký obed. Kombinácia sladkých fíg, krémového kozieho syra a chrumkavých orechov vytvára perfektnú harmóniu chutí.
Ingrediencie:
- 4 zrelé figy
- 100 g kozieho syra
- 2 hrste rukoly
- 1 hrsť vlašských orechov
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL balzamikového octu
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rukolu rozložte na tanier.
- Figy nakrájajte na štvrtiny a pridajte na šalát.
- Kozí syr nadrobte a posypte po figách.
- Vlašské orechy opražte na panvici a pridajte ich k ostatným ingredienciám.
- Nakoniec šalát pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom, a dochuťte soľou a korením.
Pizza s figami a prosciuttom
Ak máte radi kombináciu sladkých a slaných chutí, táto pizza vás určite nadchne. Figy, prosciutto a čerstvá bazalka tvoria výbornú súhru chutí na jemnom ceste.
Ingrediencie:
- Pizza cesto (môžete použiť kupované alebo vlastnoručne pripravené)
- 6 fíg
- 100 g prosciutta
- 200 g mozzarelly
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej
Postup:
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Cesto vyvaľkajte do požadovaného tvaru a dajte na plech.
- Na cesto položte plátky mozzarelly, nakrájané figy a prosciutto.
- Pečte približne 10-12 minút, kým cesto nebude chrumkavé a syr roztopený.
- Po vybratí z rúry ozdobte čerstvou bazalkou a pokvapkajte olivovým olejom.
Figová omáčka k mäsu
Táto omáčka je ideálna na dochutenie pečeného mäsa, najmä bravčového alebo kuracieho. Sladkosť fíg skvele dopĺňa bohatú chuť mäsa.
Ingrediencie:
- 8 fíg
- 1 cibuľa
- 100 ml červeného vína
- 2 PL medu
- 1 PL balzamikového octu
- 1 PL masla
Postup:
- Cibuľu nasekajte nadrobno a orestujte na masle do zlatista.
- Pridajte na malé kúsky nakrájané figy, med a balzamikový ocot.
- Zalejte červeným vínom a nechajte omáčku variť na miernom ohni, kým sa nezredukuje a figy nezmäknú.
- Omáčku podávajte ako prílohu k pečenému mäsu.
Figové smoothie
Pre milovníkov zdravých nápojov je tu figové smoothie, ktoré je plné vitamínov a minerálov. Je ideálne ako zdravá desiata alebo rýchly raňajkový nápoj.
Ingrediencie:
- 4 čerstvé figy
- 1 banán
- 200 ml mandľového mlieka
- 1 PL medu
- 1/2 ČL škorice
Postup:
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte do hladka.
- Smoothie nalejte do pohára a podávajte vychladené.
Pečené figy s medom a jogurtom
Tento jednoduchý a rýchly dezert je skutočnou lahôdkou. Pečené figy podávané s jogurtom a medom sú dokonalým sladkým zakončením akéhokoľvek jedla.
Ingrediencie:
- 6 fíg
- 3 PL medu
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 ČL mletej škorice
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Figy nakrojte do kríža a pokvapkajte medom.
- Pečte približne 10 minút, kým figy nezmäknú.
- Podávajte s lyžicou gréckeho jogurtu a posypte škoricou.
Figy sú vynikajúcim a výživným doplnkom do mnohých jedál. Či už ich využijete v šalátoch, omáčkach, na pizze alebo ako súčasť dezertov, určite vás príjemne prekvapí ich sladká chuť a textúra. Vyskúšajte tieto recepty a obohaťte svoj jedálniček o nové kulinárske zážitky.