Kuchyňa

Rýchle a chutné recepty na rastlinnej báze

Rýchle a chutné recepty na rastlinnej báze

Zvýšiť schopnosť regenerácie tela, jeho výkonnosť a dosiahnuť tak v živote viac úspechov bez veľkej námahy veľmi často znamená podstúpiť strastiplnú cestu, ktorej sa chceme vyhnúť, takže  absolvujeme viaceré nezmyselné kroky. Mnohí si pritom neuvedomujú, že celá línia je omnoho jednoduchšia a priama, pozostávajúca zo zdravej stravy, založenej na rastlinnej báze. Správne jedlo je predsa základnou „pohonnou hmotou“ každého ľudského organizmu.

Problém zostáva, že viacerým z nás na prípravu zdravých a ľahkých pokrmov chýba nielen čas, ale aj vhodná inšpirácia, kvalitná súprava riadu a prostriedky, ktoré počas varenia neznižujú nutričný obsah potravín. Avšak, aj pre tieto prípady existuje riešenie v podobe inšpirácie na niekoľko rýchlych a chutných receptov založených na rastlinnej báze.

Zeleninový vývar a šošovicové karí z tlakového hrnca

Zelenina patrí pri zdravom rastlinnom stravovaní k základným zložkám, preto je logické, že zoznam našich chutných receptov začína zeleninovým vývarom, ktorý môžete kedykoľvek využiť aj ako ďalšiu prísadu na zhotovenie zdravých a lahodných jedál.

Všetko, čo budete na jeho prípravu potrebovať, je kvalitná zelenina a voda. Pre rýchlejší výsledok je vhodné použiť špeciálny Tescoma tlakový hrniec, ktorého pevné trojvrstvové sendvičové dno je vhodné pre všetky typy sporákov. Presný indikátor tlaku sa postará o bezpečné a šetrné spracovanie akýchkoľvek pokrmov. Pridať môžete aj zemiaky, o ktorých mnohí netušia, že okrem škrobu obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu. Dokonca sa v nich nachádza draslík, ktorý môže pomáhať podporovať správnu činnosť srdca, svalov a nervového systému.

Bohaté na antioxidanty sú nielen zemiaky a zelenina, ale aj karí, ktoré môžete pridať do varenej šošovice a pripraviť si tak ďalší chutný obed alebo večeru. S tlakovým hrncom bude toto jedlo hotové za pár minút, pričom podporiť rýchlejšie varenie môžete menšími kúskami nakrájanej zeleniny. Nezabudnite celú zmes dobre ochutiť a pridať ingrediencie, ktoré majú pre vás zmysel. Klasický olej môžete nahradiť zdravším olivovým. Zvýrazniť tóny a vône pokrmu dokáže nielen exotické korenie, ale aj med a citrónová šťava.

Chili sin carne

Obľúbenou vegánskou verziou Chilli con carne je Chilli sin carne, v preklade „čili bez mäsa“. Aj toto veľmi známe a obľúbené jedlo si môžete pomerne rýchlo a ľahko uvariť s pomocou kvalitných surovín a prémiovej súpravy riadu.

Chutný vegánsky recept je nabitý zdravými ingredienciami a pripravený len za niekoľko desiatok minút, takže sa stačí pustiť do práce. Potrebovať budeme

  • zeleninový vývar;
  • cibuľu,
  • papriku;
  • olej;
  • kukuricu;
  • šošovicu a paradajky.

Ako prvé si pripravte všetky zeleninové prísady, ktorých množstvá závisia od počtu osôb a vašich chutí. Na oleji si speníte nakrájanú cibuľku a papriku, potom pridáte paradajky alebo paradajkový pretlak a mleté mäso alternujete šošovicou. Všetko sa v hrnci krátko opečie, do zmesi pridá zeleninový vývar, kukurica a iné ďalšie obľúbené druhy zeleniny, ktoré potom necháte povariť a dochutíte soľou a inými korením, napríklad rascou, sladkou paprikou a samozrejme čili.

Skvelý cuketovo tekvicový šalát s Hokkaidom a fetou

Ďalším zaujímavým a chutným receptom na rastlinnej báze môže byť cuketovo tekvicový šalát s feta syrom. Zoznam ingrediencií vyplýva zo samotného názvu, pričom konkrétne množstvo nízkokalorickej cukety, Hokkaida tekvice a syra závisí len na vás.

Príprava šalátu je veľmi jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Cuketu aj tekvicu je dobré zbaviť šupy i jadierok a nakrájať na menšie kúsky. V závislosti od množstva surovín si pripravte dostatočne veľký plech, ktorý si môžete vopred a z pohodlia domu objednať aj v internetovom obchode Tescoma. Plech alebo iný typ nádoby na pečenie potom stačí vymastiť alebo použiť papier na pečenie. V každom prípade je nutné celú zmes dobre pokvapkať olivovým alebo klasickým olejom, osoliť a okoreniť.

Množstvá soli a korenia môžu byť vyššie, pretože tekvica aj cuketa majú vysoký obsah vody, v ktorej sa tieto prísady rýchlo rozpustia a „stratia“. Podobne je to aj s olejom. Ochutenú zmes je dobré obohatiť sezamovými semienkami a rascou, v podstate čímkoľvek, na čo máte chuť. Zmes sa pečie pri teplote 200 ° zhruba 20 minút (závisí od rozmerov nakrájanej zeleniny).

Počítajte s tým, že konzistenciou aj chuťou je tekvica Hokkaido viac kašovitá, zbytočne dlho ju preto v rúre nevysušujte. Syr môžete pridať počas aj na konci pečenia, dodá šalátu lepšiu chuť. Pripraviť si na zvýraznenie chuti šalátu môžete aj dresing. Ak sa rozhodnete s tekvicou a cuketou piecť v rúre aj zemiaky, je lepšie si ich aspoň 10 minút predvariť, aby ste na hotové jedlo dlho nečakali a zároveň sa konzistenčne jednotlivé suroviny optimálnemu času pečenia navzájom vyrovnali.

Nízkosacharidové cuketové špagety

V prípade, že milujete taliansku kuchyňu, zhruba 15 minút budete potrebovať na prípravu nášho ďalšieho chutného a zdravého receptu na rastlinnej báze. Takýmto lahodným pokrmom na obed alebo večeru môžu byť cuketové špagety s feta syrom a vlašskými orechmi.

Cuketa je bohatá na množstvo vitamínov, orechy pomôžu vašej pamäti a srdcu. Pôvodom grécky feta syr má veľmi nízky obsah sacharidov, čo ocenia ľudia, ktorí dodržiavajú určité stravovacie plány. Poteší vás aj vyšší obsah nenastýtených tukov, vápnika a proteínov. Nechýbajú ani pre telo ďalšie dôležité vitamíny a minerály.

Ako na to? Z cukety si nakrájajte tenké podlhovasté plátky, ktoré by sa mali svojím tvarom podobať špagetám alebo slížom. Tie sa potom na krátko opečú na kvapke oleja, tak aby príliš nezmäkli. Výpek použijeme na prípravu omáčky, ktorej varenie sa začína tak, že do vzniknutej zmesi pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a vlašské orechy. Chvíľu opekáme, pridáme syr a zmes zahustíme  smotanou.

Posledným krokom je v panvici všetko zmiešať, podľa chuti doladiť soľou, korením alebo muškátovým orieškom. Efekt z jedla umocníte krásnym servisom bielych tanierov, v ktorých lepšie vyniká nielen chuť, ale aj jednotlivé farby pokrmu.

Najlepšie je, že tieto aj iné recepty na rastlinnej báze si môžete pripraviť veľmi rýchlo, pretože použité suroviny nepotrebujú na svoje spracovanie veľa času. Skrátiť a uľahčiť celý proces varenia so zachovaním výživovej hodnoty jedla si rovnako jednoducho môžete aj investovaním do hodnotných kúskov kuchyne od spoločnosti Tescoma.

Zdroj obrázka: 1.margouillat photo/Shutterstock.com

Prečítajte si tiež
To Top