• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
štvrtok, 3 júla, 2025
No Result
View All Result
LIFEZONE.sk
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Rýchle a chutné recepty na rastlinnej báze

PR článok by PR článok
19. marca 2024
LIFEZONE.sk

LIFEZONE.sk

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Zvýšiť schopnosť regenerácie tela, jeho výkonnosť a dosiahnuť tak v živote viac úspechov bez veľkej námahy veľmi často znamená podstúpiť strastiplnú cestu, ktorej sa chceme vyhnúť, takže  absolvujeme viaceré nezmyselné kroky. Mnohí si pritom neuvedomujú, že celá línia je omnoho jednoduchšia a priama, pozostávajúca zo zdravej stravy, založenej na rastlinnej báze. Správne jedlo je predsa základnou „pohonnou hmotou“ každého ľudského organizmu.

REKLAMA

Problém zostáva, že viacerým z nás na prípravu zdravých a ľahkých pokrmov chýba nielen čas, ale aj vhodná inšpirácia, kvalitná súprava riadu a prostriedky, ktoré počas varenia neznižujú nutričný obsah potravín. Avšak, aj pre tieto prípady existuje riešenie v podobe inšpirácie na niekoľko rýchlych a chutných receptov založených na rastlinnej báze.

Zeleninový vývar a šošovicové karí z tlakového hrnca

Zelenina patrí pri zdravom rastlinnom stravovaní k základným zložkám, preto je logické, že zoznam našich chutných receptov začína zeleninovým vývarom, ktorý môžete kedykoľvek využiť aj ako ďalšiu prísadu na zhotovenie zdravých a lahodných jedál.

Všetko, čo budete na jeho prípravu potrebovať, je kvalitná zelenina a voda. Pre rýchlejší výsledok je vhodné použiť špeciálny Tescoma tlakový hrniec, ktorého pevné trojvrstvové sendvičové dno je vhodné pre všetky typy sporákov. Presný indikátor tlaku sa postará o bezpečné a šetrné spracovanie akýchkoľvek pokrmov. Pridať môžete aj zemiaky, o ktorých mnohí netušia, že okrem škrobu obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu. Dokonca sa v nich nachádza draslík, ktorý môže pomáhať podporovať správnu činnosť srdca, svalov a nervového systému.

Bohaté na antioxidanty sú nielen zemiaky a zelenina, ale aj karí, ktoré môžete pridať do varenej šošovice a pripraviť si tak ďalší chutný obed alebo večeru. S tlakovým hrncom bude toto jedlo hotové za pár minút, pričom podporiť rýchlejšie varenie môžete menšími kúskami nakrájanej zeleniny. Nezabudnite celú zmes dobre ochutiť a pridať ingrediencie, ktoré majú pre vás zmysel. Klasický olej môžete nahradiť zdravším olivovým. Zvýrazniť tóny a vône pokrmu dokáže nielen exotické korenie, ale aj med a citrónová šťava.

Chili sin carne

Obľúbenou vegánskou verziou Chilli con carne je Chilli sin carne, v preklade „čili bez mäsa“. Aj toto veľmi známe a obľúbené jedlo si môžete pomerne rýchlo a ľahko uvariť s pomocou kvalitných surovín a prémiovej súpravy riadu.

Chutný vegánsky recept je nabitý zdravými ingredienciami a pripravený len za niekoľko desiatok minút, takže sa stačí pustiť do práce. Potrebovať budeme

  • zeleninový vývar;
  • cibuľu,
  • papriku;
  • olej;
  • kukuricu;
  • šošovicu a paradajky.

Ako prvé si pripravte všetky zeleninové prísady, ktorých množstvá závisia od počtu osôb a vašich chutí. Na oleji si speníte nakrájanú cibuľku a papriku, potom pridáte paradajky alebo paradajkový pretlak a mleté mäso alternujete šošovicou. Všetko sa v hrnci krátko opečie, do zmesi pridá zeleninový vývar, kukurica a iné ďalšie obľúbené druhy zeleniny, ktoré potom necháte povariť a dochutíte soľou a inými korením, napríklad rascou, sladkou paprikou a samozrejme čili.

Prečítajte si tiež
Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Skvelý cuketovo tekvicový šalát s Hokkaidom a fetou

Ďalším zaujímavým a chutným receptom na rastlinnej báze môže byť cuketovo tekvicový šalát s feta syrom. Zoznam ingrediencií vyplýva zo samotného názvu, pričom konkrétne množstvo nízkokalorickej cukety, Hokkaida tekvice a syra závisí len na vás.

Príprava šalátu je veľmi jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Cuketu aj tekvicu je dobré zbaviť šupy i jadierok a nakrájať na menšie kúsky. V závislosti od množstva surovín si pripravte dostatočne veľký plech, ktorý si môžete vopred a z pohodlia domu objednať aj v internetovom obchode Tescoma. Plech alebo iný typ nádoby na pečenie potom stačí vymastiť alebo použiť papier na pečenie. V každom prípade je nutné celú zmes dobre pokvapkať olivovým alebo klasickým olejom, osoliť a okoreniť.

Množstvá soli a korenia môžu byť vyššie, pretože tekvica aj cuketa majú vysoký obsah vody, v ktorej sa tieto prísady rýchlo rozpustia a „stratia“. Podobne je to aj s olejom. Ochutenú zmes je dobré obohatiť sezamovými semienkami a rascou, v podstate čímkoľvek, na čo máte chuť. Zmes sa pečie pri teplote 200 ° zhruba 20 minút (závisí od rozmerov nakrájanej zeleniny).

Počítajte s tým, že konzistenciou aj chuťou je tekvica Hokkaido viac kašovitá, zbytočne dlho ju preto v rúre nevysušujte. Syr môžete pridať počas aj na konci pečenia, dodá šalátu lepšiu chuť. Pripraviť si na zvýraznenie chuti šalátu môžete aj dresing. Ak sa rozhodnete s tekvicou a cuketou piecť v rúre aj zemiaky, je lepšie si ich aspoň 10 minút predvariť, aby ste na hotové jedlo dlho nečakali a zároveň sa konzistenčne jednotlivé suroviny optimálnemu času pečenia navzájom vyrovnali.

Nízkosacharidové cuketové špagety

V prípade, že milujete taliansku kuchyňu, zhruba 15 minút budete potrebovať na prípravu nášho ďalšieho chutného a zdravého receptu na rastlinnej báze. Takýmto lahodným pokrmom na obed alebo večeru môžu byť cuketové špagety s feta syrom a vlašskými orechmi.

Cuketa je bohatá na množstvo vitamínov, orechy pomôžu vašej pamäti a srdcu. Pôvodom grécky feta syr má veľmi nízky obsah sacharidov, čo ocenia ľudia, ktorí dodržiavajú určité stravovacie plány. Poteší vás aj vyšší obsah nenastýtených tukov, vápnika a proteínov. Nechýbajú ani pre telo ďalšie dôležité vitamíny a minerály.

Ako na to? Z cukety si nakrájajte tenké podlhovasté plátky, ktoré by sa mali svojím tvarom podobať špagetám alebo slížom. Tie sa potom na krátko opečú na kvapke oleja, tak aby príliš nezmäkli. Výpek použijeme na prípravu omáčky, ktorej varenie sa začína tak, že do vzniknutej zmesi pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a vlašské orechy. Chvíľu opekáme, pridáme syr a zmes zahustíme  smotanou.

Posledným krokom je v panvici všetko zmiešať, podľa chuti doladiť soľou, korením alebo muškátovým orieškom. Efekt z jedla umocníte krásnym servisom bielych tanierov, v ktorých lepšie vyniká nielen chuť, ale aj jednotlivé farby pokrmu.

Najlepšie je, že tieto aj iné recepty na rastlinnej báze si môžete pripraviť veľmi rýchlo, pretože použité suroviny nepotrebujú na svoje spracovanie veľa času. Skrátiť a uľahčiť celý proces varenia so zachovaním výživovej hodnoty jedla si rovnako jednoducho môžete aj investovaním do hodnotných kúskov kuchyne od spoločnosti Tescoma.

Zdroj obrázka: 1.margouillat photo/Shutterstock.com

★★★★★ (4.8/5 z 57 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
PR článok

PR článok

Sekcia určená na publikáciu PR článkov, ktoré vznikajú v spolupráci s partnermi LIFEZONE.sk. Cieľom týchto článkov je prinášať užitočné informácie, inšpirácie a podporiť značky, produkty a služby, ktoré oslovujú našich čitateľov.

Ďalšie články

Kuchyňa

Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Kuchyňa

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Domácnosť a bývanie

Ako ochrániť domáce rastliny počas dovolenky, aby vás po návrate vítala svieža zelená oáza

Letné obdobie je pre mnohých ľudí časom, keď sa snažia aspoň na chvíľu uniknúť z každodennej rutiny a načerpať nové...

Read moreDetails

Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Letná hydratácia: Ako predísť dehydratácii a užiť si leto v zdraví a pohode

Minimalizmus v letnom šatníku: Ako si užiť leto s menším množstvom oblečenia a väčšou dávkou slobody

Leto a plesne v byte: Prečo nás ohrozujú aj počas horúcich dní a ako ich udržať na uzde

Leto a nová kariéra: Prečo je prázdninové obdobie ideálnym časom na pracovnú zmenu

Letná starostlivosť o záhradu: Ako udržať rastliny krásne a zdravé aj počas horúčav

Letné prázdniny s deťmi: Ako si ich užiť bez stresu a vytvoriť spomienky na celý život

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Dovolenkový rozpočet ako kľúč k slobode a radosti z cestovania

REKLAMA

Jednodňové výlety po Slovensku: Objavte krásy prírody, histórie a netradičných zážitkov bez zdĺhavých príprav

Beats for Love: Najväčší tanečný festival strednej Európy prináša svetové show a nový vesmír zážitkov

Titanic očaril Slovákov: Originálne artefakty, príbehy pasažierov a zážitok, ktorý vás prenesie v čase

Lestival 2025 v Dolnej Krupej: Rozprávkový festival plný fantázie, hudby a dobrodružstiev

Lucie štartuje novú éru: Nový spevák, nové skladby a veľké plány

Letné outfity pre ženy nad 30: Štýl, v ktorom sa budete cítiť skvele

Letné čítanie pre deti plné záhad, jednorožcov a mimozemšťanov

Unikátny zážitok: Výstava Titanic v Bratislave vás vezme priamo na palubu legendy

Rock pod Kameňom mení domov: Prichádza najväčší ročník v histórii

Samozber jahôd na Slovensku v roku 2025: Kde a kedy si môžete nazbierať čerstvé jahody?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909