Ryžové rezance patria medzi obľúbené suroviny v ázijskej kuchyni a získavajú si popularitu aj u nás. Sú ľahko stráviteľné, rýchlo pripravené a poskytujú množstvo výživných látok, vrátane kvalitných sacharidov, ktoré dodávajú energiu počas dňa. V tomto článku vám prinášame niekoľko chutných receptov a zaujímavostí o ryžových rezancoch.
Obsah článku
Ryžové rezance – bohatý zdroj sacharidov
Jednou z hlavných výhod ryžových rezancov je ich výživová hodnota. Ryžové rezance poskytujú sacharidy, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela, najmä pri fyzickej a duševnej záťaži. Sú ideálnou potravinou pre aktívnych ľudí a športovcov, pretože poskytujú rýchly zdroj energie.
Recept: Opekané ryžové rezance bez mäsa
Opekané ryžové rezance bez mäsa sú obľúbeným vegetariánskym jedlom, ktoré sa dá pripraviť veľmi rýchlo a jednoducho.
Ingrediencie:
- 200 g ryžových rezancov
- 1 mrkva (nakrájaná na prúžky)
- 1 paprika (nakrájaná na kocky)
- 1 cuketa (nakrájaná na plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Ryžové rezance namočte do horúcej vody na 5-7 minút, potom ich sceďte.
- Na panvici zohrejte sezamový olej a pridajte cesnak. Restujte 30 sekúnd.
- Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku a cuketu. Opekajte, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte uvarené ryžové rezance a sójovú omáčku. Opekajte spolu 3-5 minút, kým sa chute prepoja.
Recept: Omáčka na ryžové rezance
Dokonalú chuť ryžových rezancov zabezpečí omáčka na ryžové rezance. Tento recept na jednoduchú, ale lahodnú omáčku môžete použiť pri rôznych jedlách s rezancami.
Ingrediencie:
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL ústricovej omáčky (voliteľné)
- 1 PL sezamového oleja
- 1 ČL ryžového octu
- 1 ČL cukru
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- 1 ČL strúhaného zázvoru
Postup:
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte odstáť 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Omáčku pridajte priamo na rezance alebo ju použite počas opekania.
Recept: Opekané ryžové rezance s vajcom
Opekané ryžové rezance s vajcom sú rýchlym a výživným riešením, ktoré vás zasýti a dodá potrebné bielkoviny.
Ingrediencie:
- 200 g ryžových rezancov
- 2 vajcia
- 1 cibuľa (nakrájaná na prúžky)
- 1 paprika (nakrájaná na plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Ryžové rezance pripravte podľa návodu na obale.
- Na panvici orestujte cibuľu, cesnak a papriku na sezamovom oleji.
- Pridajte uvarené rezance a sójovú omáčku, všetko premiešajte.
- V strede panvice vytvorte miesto a pridajte rozšľahané vajcia. Nechajte ich zraziť a následne ich premiešajte s rezancami.
Zaujímavosti o ryžových rezancoch
- Pôvod: Ryžové rezance majú dlhú históriu a sú tradičným jedlom v mnohých ázijských krajinách, najmä v Číne, Thajsku a Vietname. Ich pôvod sa datuje viac ako 2000 rokov dozadu.
- Druhy: Existuje niekoľko druhov ryžových rezancov – od tenkých ako vlasy po hrubšie ploché rezance. Každý typ sa používa na iné jedlá, napríklad pad thai využíva ploché rezance, zatiaľ čo pho používa tenké.
- Bezlepková alternatíva: Pre ľudí s intoleranciou na lepok sú ryžové rezance výbornou alternatívou k pšeničným cestovinám, pretože sú prirodzene bezlepkové.
- Rýchla príprava: Jednou z najväčších výhod ryžových rezancov je ich rýchla príprava. Stačí ich namočiť do horúcej vody a do pár minút sú pripravené na varenie.
- Výživová hodnota: Hoci sú ryžové rezance nízkokalorické, obsahujú dostatočné množstvo sacharidov, ktoré sú dôležitým zdrojom energie pre telo.
- Univerzálnosť: Ryžové rezance sa dajú kombinovať s rôznymi prísadami, ako je zelenina, mäso, tofu či morské plody. Taktiež sa hodia na prípravu polievok, šalátov a hlavných jedál.
Ryžové rezance sú skvelou voľbou pre rýchle a výživné jedlá. Či už preferujete opekané ryžové rezance bez mäsa, s vajcom alebo so špeciálnou omáčkou, môžete si byť istí, že vás nasýtia a dodajú telu potrebnú energiu. Objavte ich rozmanitosť a vyskúšajte si rôzne spôsoby prípravy tejto chutnej suroviny!