LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tekvicová bábovka s muškátovým orieškom a škoricou: Sladká vôňa domova

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
12. októbra 2025 18:02
Tekvicová bábovka posypaná práškovým cukrom na tanieri s jesennou dekoráciou listov a malej tekvice v pozadí.

Tekvicová bábovka so škoricou a muškátovým orieškom – jesenný recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Predstav si jeseň, kedy sa dom naplní vôňou pečenej tekvice, škorice a muškátového orieška. Táto tekvicová bábovka je vláčna, voňavá a ideálna na sychravé popoludnia k čaju či káve. Skvelo sa hodí na rodinné posedenia alebo len tak na zahriatie duše.

REKLAMA

Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: 10–12
Náročnosť: ľahká

Ingrediencie

Na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tekvicového pyré (upečená maslová alebo hokkaido tekvica, rozmixovaná dohladka)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 2 vajcia
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • ½ ČL mletého zázvoru (voliteľné)
  • štipka soli
  • 100 ml mlieka

Na dokončenie

  • práškový alebo škoricový cukor na posypanie

Postup

  1. Tekvicu nakrájajte na kúsky, upečte ju pri 200 °C asi 20 minút, kým nezmäkne, a rozmixujte ju dohladka.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a zázvor.
  3. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte olej, mlieko a tekvicové pyré.
  4. Tekutú zmes vlejte do suchej a premiešajte, kým vznikne hladké cesto.
  5. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečte pri 180 °C asi 45–50 minút. Skontrolujte špajľou, či je upečené.
  6. Nechajte vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.

Tipy a variácie

  • Do cesta môžeš pridať aj nasekané vlašské orechy alebo kúsky čokolády.
  • Pre jemnejšiu chuť použi len škoricu, pre výraznejšiu pridaj aj zázvor a klinčeky.
  • Skvelá je aj s polevou z bielej čokolády alebo javorového sirupu.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 210 kcal
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 31 g
Tuky: 8 g

Vyskúšajte tento jesenný recept a podeľte sa s nami, či ste do bábovky pridali orechy, čokoládu alebo si zostali pri klasike.

FAQ: Najčastejšie otázky o tekvicovej bábovke

Môžem použiť konzervované tekvicové pyré?

Áno, ak nemáte čerstvú tekvicu, konzervované pyré je skvelou a rýchlou alternatívou.

Ako zistím, že je bábovka hotová?

Stačí do stredu pichnúť špajľu – ak vyjde suchá, bábovka je upečená.

Dá sa tekvicová bábovka spraviť aj bez vajec?

Áno, vajcia môžete nahradiť jablkovým pyré alebo jogurtom pre vláčnu štruktúru.

Ktorá tekvica je na bábovku najlepšia?

Odporúča sa maslová alebo hokkaido tekvica, majú jemnú chuť a krémovú konzistenciu.

Ako bábovku vylepšiť?

Pridajte do cesta nasekané orechy, kúsky čokolády alebo ju polejte javorovým sirupom.

Ako bábovku skladovať, aby zostala vláčna?

Najlepšie je zabaliť ju do potravinovej fólie alebo uchovať v uzatvorenej dóze, vydrží 2–3 dni.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt