LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tekvicové rizoto s parmezánom: Krémová jeseň na tanieri

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
12. októbra 2025 06:40
Krémové tekvicové rizoto s kúskami pečenej tekvice, ozdobené čerstvým tymiánom a parmezánom na bielom tanieri

Tekvicové rizoto s parmezánom

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Tekvicové rizoto je jedlo, ktoré v sebe spája jemnú sladkastú chuť tekvice a krémovosť pravého talianskeho rizota. Vďaka parmezánu je bohaté, lahodné a ideálne na jesenné dni. Je to jednoduchý, no pritom gurmánsky recept, ktorý určite očarí celú rodinu.

REKLAMA

Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

  • 300 g guľatozrnnej ryže (napr. Arborio alebo Carnaroli)
  • 400 g tekvice (hokkaido alebo maslová)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja alebo masla
  • 100 ml bieleho vína
  • cca 800 ml zeleninového vývaru (horúceho)
  • 70 g strúhaného parmezánu
  • 2 PL masla na zjemnenie
  • čerstvý tymián alebo šalvia (voliteľne)
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Tekvicu ošúpeme (hokkaido nie je nutné), nakrájame na malé kocky a krátko orestujeme na oleji alebo masle, kým nezmäkne. Polovicu odložíme bokom.
  2. Na zvyšnom tuku orestujeme cibuľu a cesnak do sklovita.
  3. Prisypeme ryžu a miešame, kým sa neobalí tukom a nezosklovatie.
  4. Zalejeme bielym vínom a necháme odpariť alkohol.
  5. Začíname postupne prilievať horúci vývar (naberačku po naberačke), pričom stále miešame, aby sa ryža varila pomaly a uvoľňovala škrob.
  6. Po cca 15 minútach pridáme polovicu tekvice (pre lepšiu chuť a krémovosť). Druhú polovicu necháme ako kúsky.
  7. Varíme, kým je ryža al dente (asi 18–20 minút).
  8. Do hotového rizota vmiešame maslo, parmezán a podľa chuti dochutíme soľou a korením. Podávame ozdobené bylinkami a kúskami tekvice.

Tipy a variácie

  • Tekvicu môžete predtým upiecť v rúre, bude mať výraznejšiu sladkastú chuť.
  • Pre ešte bohatšiu chuť pridajte na záver aj trochu gorgonzoly alebo mascarpone.
  • Rizoto chutí výborne aj s opečenými tekvicovými semienkami navrchu.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 410 kcal
Bielkoviny: 12 g
Sacharidy: 60 g
Tuky: 14 g

Ako pripravujete tento recept vy? Máte vlastné tipy, triky alebo rodinné tajomstvá? Napíšte ich do komentárov a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

FAQ: Najčastejšie otázky o tekvicovom rizote

Ako docieliť krémovú konzistenciu rizota?

Dôležité je prilievať vývar postupne a stále miešať, aby ryža uvoľnila škrob.

Môžem použiť aj inú tekvicu ako hokkaido?

Áno, vhodná je aj maslová tekvica, prípadne muškátová. Hokkaido je praktická, lebo sa nemusí šúpať.

Dá sa rizoto pripraviť aj bez vína?

Samozrejme, víno môžete vynechať a nahradiť ho trochou vývaru s kvapkou citrónovej šťavy.

Kedy pridať parmezán do rizota?

Parmezán pridajte úplne na záver, spolu s maslom, aby sa rizoto zjemnilo a získa bohatú chuť.

Ako urobiť rizoto ešte výraznejšie?

Skvelou voľbou je pridať na záver trochu gorgonzoly, mascarpone alebo ozdobiť opečenými semienkami.

Ako spoznám, že je rizoto hotové?

Ryža má byť uvarená na spôsob al dente, teda jemne na skus, a rizoto má mať hustú, krémovú konzistenciu.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt