LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tradičné buchty peciválky: Sladká klasika našich babičiek

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
26. septembra 2025 05:54
Tradičné staročeské buchty peciválky upečené dozlatista, posypané práškovým cukrom a naukladané na plechu

Buchty peciválky – tradičný recept na nadýchané sladké pečivo

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Buchty peciválky patria medzi tradičné staročeské sladké pečivo, ktoré si pamätajú najmä naše babičky. Ich nadýchané cesto a jemne sladká chuť ich robia ideálnymi na raňajky, ku káve či ako dezert po nedeľnom obede. Môžu sa plniť tvarohom, lekvárom alebo makom, no výborné sú aj bez náplne.

REKLAMA

Čas prípravy: 90 minút (vrátane kysnutia)
Počet porcií: cca 12 buchiet
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 g čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g masla (rozpusteného)
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Na plnku (voliteľne)

  • lekvár (slivkový alebo marhuľový)
  • tvaroh s cukrom a hrozienkami
  • mletý mak s cukrom

Na dokončenie

  • maslo na potretie (cca 50 g)
  • práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Pripravíme kvások: droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a necháme 10 minút postáť.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo a kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť prikryté utierkou cca 45 minút.
  4. Cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorčeky a plníme lekvárom alebo tvarohom (alebo necháme bez plnky).
  5. Tvarujeme guľaté buchty, ktoré ukladáme vedľa seba na vymastený plech.
  6. Pred pečením potrieme rozohriatym maslom.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 25–30 minút dozlatista.
  8. Po upečení opäť potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.

Tipy a variácie

  • Peciválky sú skvelé aj bez náplne – vtedy sa podávajú len posypané cukrom.
  • Kto má rád, môže pridať do cesta trochu citrónovej kôry pre jemnú vôňu.
  • Ak ich necháte cez noc prikryté, na druhý deň chutia ešte lepšie.

Nutričné údaje na 1 porciu (bez plnky)
Kalórie: cca 210 kcal
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 35 g
Tuky: 6 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Vyskúšajte tieto mäkučké buchty peciválky a pripomeňte si chuť detstva. Povedzte o recepte známym a uvidíte, že staré recepty nikdy nevyjdú z módy.

FAQ: Najčastejšie otázky o buchtách peciválkach

Čo sú buchty peciválky?

Buchty peciválky sú tradičné sladké kysnuté pečivo, ktoré sa pripravuje plnené alebo aj bez plnky.

Aká plnka sa najčastejšie používa do peciválok?

Najčastejšie sa plnia slivkovým lekvárom, tvarohom s hrozienkami alebo makom s cukrom.

Môžem pripraviť peciválky aj bez plnky?

Áno, skvelé sú aj samotné, posypané práškovým cukrom alebo potreté maslom.

Ako dlho treba cesto na peciválky nechať kysnúť?

Cesto by malo kysnúť približne 45 minút prikryté utierkou.

Ako dosiahnuť, aby boli peciválky mäkučké aj na druhý deň?

Stačí ich nechať prikryté cez noc – zostanú vláčne a chutné.

Koľko kalórií má jedna buchta peciválka?

Jedna porcia má približne 210 kcal (bez plnky).

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt