LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

10 chýb pri varení cestovín, ktoré robíme všetci (a ako sa im konečne vyhnúť)

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
13. augusta 2025 11:58
Neuvařené špagety v kovovom sitku – ilustračný záber k článku o chybách pri varení cestovín

Cestoviny v sitku – varenie bez chýb

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Varenie cestovín – jednoduchá úloha, ktorú zvládne každý… alebo nie? Možno si myslíte, že na cestovinách sa nedá nič pokaziť. Stačí voda, soľ, cestoviny a pár minút čakania. Pravda je však taká, že drobné chyby môžu rozhodnúť, či skončíte s dokonale pružnými „al dente“ kúskami, alebo s rozvarenou, zlepenou hmotou, ktorá by sa viac hodila na tapetovanie stien.

REKLAMA

Ako milovník cestovín (a človek, čo už pár hrncov „obetoval“), som dal dokopy zoznam 10 najčastejších chýb, ktorým sa oplatí vyhnúť. Vaše cestoviny vám za to poďakujú.

1. Nedostatok vody

V malom hrnci sa cestoviny dusia namiesto toho, aby sa voľne varili.
💡 Riešenie: Použite veľký hrniec a minimálne 1 liter vody na každých 100 g cestovín. Budú sa vo vode „cítiť slobodne“.

2. Zabudnutá soľ

Soľ nie je len o chuti – pomáha cestovinám absorbovať lepšiu arómu už počas varenia.
💡 Riešenie: Prisypte soľ až do vriacej vody – cca 10 g (1 PL) na 1 liter vody.

3. Olej vo vode

Starý mýtus. Olej vo vode nezabráni lepeniu, len vytvorí mastný film, na ktorý sa omáčka nenaviaže.
💡 Riešenie: Namiesto oleja miešajte cestoviny počas prvých 2 minút varenia.

4. Varenie bez pokrievky

Aj keď sa to zdá praktické, odparovanie vody mení pomer tekutiny a soli.
💡 Riešenie: Po pridaní cestovín prikryte hrniec, kým voda opäť nezačne vrieť, potom varte odokryté.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

5. Nedodržanie času varenia

„Od oka“ je fajn pri korení, ale pri cestovinách sa mení každá minúta.
💡 Riešenie: Sledujte čas z balenia, ochutnajte minútu pred koncom a rozhodnite podľa zubov – al dente je vždy lepšie.

6. Preplachovanie studenou vodou (pri teplých jedlách)

Takto zmyjete škrob, ktorý pomáha omáčke priľnúť k cestovinám.
💡 Riešenie: Preplachujte iba pri šalátoch alebo studených pokrmoch.

7. Vyliatie všetkej vody

Tá „mútna“ voda je zlato – obsahuje škrob, ktorý dokáže zázraky s omáčkou.
💡 Riešenie: Odlejte si šálku vody z cestovín pred scedením. Pridajte ju k omáčke pre krémovejšiu konzistenciu.

8. Omáčka až na tanieri

Cestoviny a omáčka sa musia spoznať ešte v hrnci, nie až pri stole.
💡 Riešenie: Po scezení ich premiešajte priamo s omáčkou na miernom ohni 1–2 minúty.

9. Varenie dopredu

Cestoviny čakajúce v sitku strácajú textúru aj chuť.
💡 Riešenie: Varte ich vždy tesne pred podávaním. Ak musíte, premiešajte ich s trochou omáčky alebo oleja, aby nevyschli.

10. Zabúdanie na kvalitu

Najlacnejšie cestoviny často obsahujú múku nízkej kvality, čo ovplyvňuje chuť aj konzistenciu.
💡 Riešenie: Investujte do cestovín z tvrdej pšenice (semoliny) – rozdiel spoznáte hneď.

Cestoviny sú jednoduché, ale zároveň vyžadujú trošku rešpektu. Keď sa vyhnete týmto desiatim chybám, z „obyčajného“ taniera jedla sa môže stať zážitok, ktorý vás prenesie rovno do Ríma či Neapola. A to stojí za pár minút navyše pri varení.

FAQ

Prečo sa cestoviny nesmú variť s olejom vo vode?

Olej vo vode vytvorí na povrchu cestovín mastný film, ktorý zabráni omáčke, aby sa na ne dobre prichytila. Lepšie je cestoviny počas prvých minút varenia premiešať, aby sa nezlepili.

Mám cestoviny po uvarení prepláchnuť studenou vodou?

Iba vtedy, ak ich pripravujete do studeného šalátu. Pri teplých jedlách studená voda zmyje škrob, ktorý pomáha omáčke priľnúť k cestovinám.

Koľko vody je ideálne na varenie cestovín?

Odporúča sa aspoň 1 liter vody na každých 100 g cestovín. Cestoviny tak majú dostatok priestoru na pohyb a varenie bude rovnomerné.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt