LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Domáci banánový džem, exotická pochúťka plná chuti

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
15. apríla 2024
Recept

Recept

Banánový džem je bohatý, krémový a neodolateľne sladký, čo z neho robí ideálny doplnok k rôznym dezertom, palacinkám alebo jednoducho ako rozotieraný na čerstvý chlebík. Tento džem je skvelým spôsobom, ako využiť prezreté banány, a ponúka úžasnú alternatívu k tradičným ovocným džemom. S jeho jedinečnou textúrou a bohatou chuťou si získa srdce každého, kto ho vyskúša.

Ingrediencie

  • 1 kg zrelých banánov, olúpaných a rozdrvených
  • 500 g kryštálového cukru
  • Šťava z 1 veľkého citróna

Postup

  1. Príprava banánov: Banány olúpte a rozdrvte vidličkou alebo rozmixujte na hladkú kašu v mixéri. Pre zachovanie čo najviac prírodnej chuti a textúry je dôležité použiť dobre zrelé banány.
  2. Varenie džemu: Vo veľkom hrnci zmiešajte pripravenú banánovú kašu, cukor a citrónovú šťavu. Zmes nechajte asi 10 minút odstáť, aby sa cukor začal rozpúšťať a potom zohrejte na strednej teplote. Priveďte zmes k varu, znížte teplotu a varíte na miernom ohni približne 20-30 minút, alebo kým džem nezahustne a nezačne mať lesklý vzhľad. Počas varenia pravidelne miešajte a odstraňujte akúkoľvek penu.
  3. Sterilizácia pohárov: Kým sa džem varí, sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C na desať minút.
  4. Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Domáci banánový džem je nielen chutný, ale aj multifunkčný. Jeho príjemná sladkosť a bohatá textúra robia z neho vynikajúci doplnok k raňajkovému menu, a je tiež skvelý ako základ pre rôzne sladké pokrmy.

★★★★★ (4.7/5 z 44 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
Tags: Banánový ChuťČerstvý ChlebíkDomáci DžemExotická PochúťkaMultifunkčný DoplnokRaňajkové MenuSterilizácia Pohárov

Ďalšie články

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Minister Šutaj Eštok odhalil pamätnú tabuľu venovanú dvom hasičom, ktorí zahynuli pred rokom v službe – VIDEO

Zomrel významný gréckokatolícky kňaz a profesor Peter Šturák

Košická objasňuje prípad miznúcich zásielok, v sérii krádeží sú zapletené minimálne dve osoby – FOTO

Parlament schválil vládny návrh na zvýšenie odolnosti SR v oblasti obrany a bezpečnosti

Minister Spravodlivosti Susko podpísal kolektívnu zmluvu Zboru väzenskej a justičnej stráže – FOTO

  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909