Kto by odolal kúsku pečiva, ktoré je mäkké ako obláčik a na tanieri vyzerá ako malé umelecké dielo? Hviezdičky z kysnutého cesta pod vodou nie sú len ďalším receptom na pečivo – sú zážitkom. Príprava kysnutého cesta má svoje čaro, no metóda „pod vodou“ tento proces posúva na úplne novú úroveň. Ak vás baví objavovať tradičné recepty s moderným nádychom, tento recept si zamilujete.
Čo vlastne znamená piecť pod vodou? Aj keď názov znie trochu ako kúzlo, ide o techniku, ktorá pomáha zachovať cesto šťavnaté, pružné a dokonale upečené. Vďaka tejto metóde bude výsledok vždy jemný a vláčny. A výsledné hviezdičky? Budú sa doslova rozplývať na jazyku.
Čo budete potrebovať na jemné hviezdičky?
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 80 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 100 g cukru
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
- 2 žĺtky
- Štipka soli
- Kôra z jedného citróna (nepovinné, na dochutenie)
- Vanilkový cukor na posypanie
- Cukor na sirup (150 g) a voda (150 ml)
Ako na prípravu dokonalého kysnutého cesta?
Krok za krokom k jemným hviezdičkám:
- Pripravte si kvások. Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru a droždie, dobre premiešajte a nechajte ho aktivovať (asi 10 minút). Keď kvások napení, je pripravený.
- Zmiešajte suché ingrediencie. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli a citrónovú kôru, ak ju používate.
- Spojte všetko dohromady. Do suchých ingrediencií pridajte kvások, žĺtky a rozpustené maslo. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky.
- Nechajte cesto kysnúť. Prikryté cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodina).
- Tvarujte hviezdičky. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a pomocou formičiek vykrajujte hviezdičky.
- Príprava na pečenie pod vodou. V hrnci pripravte cukrový sirup – rozmiešajte cukor vo vode a priveďte do varu. Sirup nechajte mierne vychladnúť. Hviezdičky ponorte do sirupu a potom uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte do zlatista. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15–18 minút, kým hviezdičky nebudú zlatisté.
- Posypanie a servírovanie. Po upečení posypte hviezdičky vanilkovým cukrom a nechajte ich úplne vychladnúť.
Prečo si tento recept zamilujete?
Hviezdičky z kysnutého cesta pod vodou sú nielen skvelým dezertom, ale aj ozdobou každej sviatočnej tabule. Vďaka netradičnej metóde prípravy pod vodou si zachovajú výnimočne jemnú textúru a zároveň oslnia svojím vzhľadom. Navyše, príprava tohto receptu je príjemným spôsobom, ako zapojiť do pečenia celú rodinu – deti budú nadšené z vykrajovania hviezdičiek!