LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Jablkový závin so škoricou: Voňavá klasika z rúry

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
11. októbra 2025 17:22
Tri plátky domáceho jablkového závinu so škoricou na bielom tanieri, posypané práškovým cukrom

Jablkový závin so škoricou posypaný cukrom

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Jablkový závin so škoricou patrí medzi najobľúbenejšie domáce koláče, ktoré nikdy nesklamú. Kombinácia sladkých jabĺk, voňavej škorice a chrumkavého cesta vytvára dezert, ktorý sa hodí na rodinné posedenia, sviatky aj k popoludňajšej káve.

REKLAMA

Čas prípravy: 25 minút (+ 35 minút pečenia)
Počet porcií: 8
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na cesto (klasické ťahané cesto)

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL oleja
  • 150 ml vlažnej vody
  • štipka soli

Na plnku

  • 6 väčších jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ČL mletej škorice
  • 70 g hrozienok (voliteľné)
  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 50 g strúhanky opečenej na masle

Na potretie

  • 50 g rozpusteného masla

Postup

  1. Ak pripravujete domáce cesto, zmiešajte múku, vajce, olej, soľ a vlažnú vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút odpočívať.
  2. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké plátky. Zmiešajte ich s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi.
  3. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej utierke čo najtenšie (až skoro priehľadné). Posypte ho opečenou strúhankou, ktorá vsiakne šťavu z jabĺk.
  4. Rovnomerne rozložte jablkovú plnku a pomocou utierky začnite cesto zvinuť do rolky.
  5. Preložte závin na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite rozpusteným maslom.
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, kým nebude povrch zlatistý a chrumkavý.
  7. Po upečení potrite ešte trochou masla a pred krájaním nechajte mierne vychladnúť.

Tipy a variácie

  • Namiesto hrozienok môžete pridať sušené brusnice alebo kúsky horkej čokolády.
  • Kyslejšie jablká (napr. Jonagold, Idared) dodajú závinu výraznejšiu chuť.
  • Ak použijete lístkové cesto, celý recept zvládnete za menej ako hodinu.

Nutričné údaje na 1 porciu (cca 120 g)
Kalórie: cca 260 kcal
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 38 g
Tuky: 10 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Upečte si tento voňavý jablkový závin doma a potešte blízkych! Podeľte sa s nami o Vaše tipy a variácie.

FAQ: Najčastejšie otázky o jablkovom závine so škoricou

Aké jablká sú najlepšie do závinu?

Najlepšie sú mierne kyslé odrody, ako Jonagold či Idared, ktoré dodajú závinu sviežu chuť.

Dá sa použiť aj lístkové cesto namiesto ťahaného?

Áno, lístkové cesto ušetrí čas a príprava bude jednoduchšia, no tradičné ťahané cesto je chutnejšie.

Čo pridať do plnky namiesto hrozienok?

Skvelou alternatívou sú brusnice, kandizované ovocie alebo kúsky horkej čokolády.

Ako zabrániť, aby bol závin mokrý?

Pečie sa približne 35–40 minút pri 180 °C, kým nezíska zlatistú farbu.

Koľko kalórií má jedna porcia?

Jedna porcia (cca 120 g) obsahuje približne 260 kalórií.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt