Vianoce sú obdobím, kedy sa rodiny stretávajú, aby si užili spoločné chvíle a pochutnali si na tradičných dobrotách. Jednou z neodmysliteľných súčastí slovenských Vianoc je šťavnatý orechovník – domáci orechovník, ktorý svojou vôňou a chuťou naplní váš domov vianočnou atmosférou. Tento recept na vianočný orechovník vám ukáže, ako pripraviť dokonalý kysnutý koláč s bohatou orechovou plnkou, ktorý si zamiluje celá rodina. Je to ideálny dezert na každý vianočný stôl, ktorý si môžete vychutnať pri šálke horúceho čaju alebo kávy.
Obsah článku
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
Na orechovú plnku:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 100 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 polievková lyžica rumu (voliteľné)
- citrónová kôra z jedného citróna
- štipka škorice
Na potretie:
- 1 vajce (na potretie koláča pred pečením)
Postup
- Príprava kvásku: V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Nechajte odstáť asi 10 minút, kým kvások nezačne peniť.
- Príprava cesta: Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli a premiešajte. Pridajte vajcia, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava orechovej plnky: Kým cesto kysne, pripravte si orechovú plnku. V hrnci ohrejte mlieko a pridajte do neho mleté orechy, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a škoricu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a plnka mierne zhustne. Ak máte radi, môžete pridať aj lyžicu rumu pre extra chuť. Plnku nechajte vychladnúť.
- Tvarovanie orechovníka: Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm. Na cesto rovnomerne rozotrite orechovú plnku a zrolujte ho do rolády. Roládu vložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.
- Pečenie: Pred pečením potrite orechovník rozšľahaným vajcom, aby mal krásnu zlatistú kôrku. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nie je orechovník zlatohnedý.
- Servírovanie: Nechajte orechovník úplne vychladnúť pred krájaním. Tento domáci orechovník je ideálny na vianočný stôl, kde si ho môžete vychutnať s rodinou a priateľmi.
Tento vianočný orechovník je nielen krásnym doplnkom vašej vianočnej výzdoby, ale aj lahodným dezertom, ktorý prinesie do vašej kuchyne vôňu Vianoc. Užite si tento šťavnatý orechovník a užite si krásne sviatky!