Vianoce sú obdobím, kedy sa rodiny stretávajú, aby si užili spoločné chvíle a pochutnali si na tradičných dobrotách. Jednou z neodmysliteľných súčastí slovenských Vianoc je šťavnatý orechovník – domáci orechovník, ktorý svojou vôňou a chuťou naplní váš domov vianočnou atmosférou. Tento recept na vianočný orechovník vám ukáže, ako pripraviť dokonalý kysnutý koláč s bohatou orechovou plnkou, ktorý si zamiluje celá rodina. Je to ideálny dezert na každý vianočný stôl, ktorý si môžete vychutnať pri šálke horúceho čaju alebo kávy.
Obsah článku
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
Na orechovú plnku:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 100 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 polievková lyžica rumu (voliteľné)
- citrónová kôra z jedného citróna
- štipka škorice
Na potretie:
- 1 vajce (na potretie koláča pred pečením)
Postup
- Príprava kvásku: V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Nechajte odstáť asi 10 minút, kým kvások nezačne peniť.
- Príprava cesta: Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli a premiešajte. Pridajte vajcia, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava orechovej plnky: Kým cesto kysne, pripravte si orechovú plnku. V hrnci ohrejte mlieko a pridajte do neho mleté orechy, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a škoricu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a plnka mierne zhustne. Ak máte radi, môžete pridať aj lyžicu rumu pre extra chuť. Plnku nechajte vychladnúť.
- Tvarovanie orechovníka: Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm. Na cesto rovnomerne rozotrite orechovú plnku a zrolujte ho do rolády. Roládu vložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.
- Pečenie: Pred pečením potrite orechovník rozšľahaným vajcom, aby mal krásnu zlatistú kôrku. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nie je orechovník zlatohnedý.
- Servírovanie: Nechajte orechovník úplne vychladnúť pred krájaním. Tento domáci orechovník je ideálny na vianočný stôl, kde si ho môžete vychutnať s rodinou a priateľmi.
Tento vianočný orechovník je nielen krásnym doplnkom vašej vianočnej výzdoby, ale aj lahodným dezertom, ktorý prinesie do vašej kuchyne vôňu Vianoc. Užite si tento šťavnatý orechovník a užite si krásne sviatky!
Čo je vianočný orechovník?
Vianočný orechovník je tradičný kysnutý koláč plnený bohatou orechovou plnkou, ktorý je populárny na Slovensku počas vianočných sviatkov.
Aké ingrediencie sú potrebné na prípravu orechovníka?
Na cesto potrebujete hladkú múku, mlieko, droždie, cukor, maslo, vajcia, soľ a vanilkový cukor. Na plnku sú potrebné mleté orechy, cukor, mlieko, vanilkový cukor, citrónová kôra, škorica a voliteľne rum.
Ako pripraviť kvások na orechovník?
V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie a nechajte odstáť asi 10 minút, kým kvások nezačne peniť.
Ako dlho by malo cesto na orechovník kysnúť?
Cesto by malo kysnúť približne 1 hodinu na teplom mieste, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Ako sa pripravuje orechová plnka na orechovník?
V hrnci ohrejte mlieko, pridajte mleté orechy, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a škoricu. Miešajte, kým plnka mierne nezhustne, a nechajte ju vychladnúť.
Ako tvarovať a plniť orechovník?
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnikový plát, rozotrite naň orechovú plnku a zrolujte ho do rolády. Nechajte roládu ešte 15-20 minút kysnúť pred pečením.
Na akú teplotu a ako dlho pečieme orechovník?
Orechovník pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, alebo kým nie je zlatohnedý.
Ako dosiahnuť, aby mal orechovník krásnu zlatú kôrku?
Pred pečením potrite orechovník rozšľahaným vajcom, čo mu dodá zlatistú kôrku.
Kedy je vhodné orechovník krájať?
Orechovník nechajte úplne vychladnúť pred krájaním, aby sa dobre krájal a plnka zostala na mieste.
Ako dlho vydrží vianočný orechovník čerstvý?
Orechovník vydrží čerstvý niekoľko dní, ak je skladovaný na suchom a chladnom mieste.