LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Makovník: Tradičná sladká roláda s makovou plnkou

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. septembra 2025 17:34
Domáci makovník nakrájaný na plátky, s lesklou zlatohnedou kôrkou a bohatou makovou plnkou, podávaný na drevenej doske

Makovník

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Makovník je jednou z najobľúbenejších tradičných kysnutých sladkostí na Slovensku. Jemné kysnuté cesto sa spája s bohatou makovou plnkou, ktorá mu dodáva výraznú chuť a vôňu. Často sa pripravuje na sviatky, no rovnako dobre chutí aj ako nedeľný koláč ku káve.

REKLAMA

Čas prípravy: 2 hodiny (vrátane kysnutia)
Počet porcií: 10–12 plátkov
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g masla
  • 2 žĺtky
  • 30 g čerstvého droždia
  • štipka soli

Na plnku

  • 300 g mletého maku
  • 150 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 2 PL slivkového lekváru (voliteľne)

Na potretie

  • 1 vajce

Postup

  1. Z droždia, vlažného mlieka a lyžičky cukru pripravíme kvások.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, žĺtky, štipku soli, rozpustené maslo a kvások. Vypracujeme vláčne cesto.
  3. Prikryté necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
  4. Medzitým pripravíme plnku: mak zmiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom, pridáme vanilkový cukor a citrónovú kôru. Necháme vychladnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a môžeme pridať aj vrstvu slivkového lekváru.
  6. Zrolujeme do rolády a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180 °C asi 35–40 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu.
  8. Necháme vychladnúť a krájame na plátky.

Tipy a variácie

  • Do plnky môžete pridať aj hrozienka alebo nasekané orechy.
  • Namiesto slivkového lekváru sa hodí aj marhuľový džem.
  • Pre sviatočný vzhľad posypte makovník po upečení práškovým cukrom.

Nutričné údaje na 1 plátok
Kalórie: cca 280 kcal
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 40 g
Tuky: 11 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Ako pripravujete tento recept vy? Máte vlastné tipy, triky alebo rodinné tajomstvá? Napíšte ich do komentárov a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

FAQ: Najčastejšie otázky o makovníku

Ako docieliť, aby makovník nepopraskal?

Cesto treba dobre vypracovať a nepreplniť plnkou. Pomáha aj správna teplota pečenia.

Môžem použiť sušené droždie namiesto čerstvého?

Áno, 30 g čerstvého droždia zodpovedá približne 7 g sušeného.

Dá sa makovník pripraviť bez vajec?

Áno, vajcia v ceste môžete nahradiť rastlinnou alternatívou alebo úplne vynechať – bude však menej nadýchaný.

Čím nahradiť slivkový lekvár v plnke?

Skvelo poslúži marhuľový džem alebo aj višňový kompót.

Ako dlho vydrží makovník čerstvý?

V uzavretej nádobe vydrží 3–4 dni, môžete ho aj zamraziť.

Hodí sa makovník aj na sviatky?

Áno, je tradičným koláčom na Vianoce aj Veľkú noc, no poteší aj počas roka ku káve.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt