LIFEZONE.sk
piatok, 13 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Štedrák – tradičný vianočný koláč s vrstvami maku, orechov, tvarohu a lekváru

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
5. septembra 2024
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Štedrák je typickým symbolom slovenských Vianoc, ktorý sa už celé generácie pečie v mnohých rodinách. Tento pravý štedrák je obľúbený pre svoje bohaté vrstvy maku, orechov, tvarohu a lekváru, ktoré spolu vytvárajú nezameniteľnú chuť a vôňu Vianoc. Ak hľadáte najlepší vianočný štedrák, ktorý bude chutný, tradičný a zároveň jednoduchý na prípravu, ste na správnom mieste. Tento recept na babičkin štedrák je skvelou voľbou, ktorá vás vráti do detstva a naplní váš domov nádhernou vôňou Vianoc. V článku sa dozviete, ako si pripraviť výborný štedrák, ktorý si obľúbi celá vaša rodina. A ak máte málo času, nebojte sa, tento recept vám ponúka aj rýchly štedrák, ktorý si zvládnete upiecť aj popri všetkých ostatných vianočných prípravách.

REKLAMA

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 30 g droždia
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • citrónová kôra z jedného citróna

Na makovú náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica medu

Na orechovú náplň:

  • 200 g mletých orechov
  • 100 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica rumu

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • hrozienka (podľa chuti)

Na lekvárovú náplň:

  • 200 g slivkového lekváru
  • 2 lyžice rumu

Na potretie:

  • 1 vajce

Postup

  1. Príprava cesta: Začnite tým, že si pripravíte kvások z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka. Nechajte ho vzísť na teplom mieste. V miske zmiešajte múku, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Pridajte vykysnutý kvások, vajcia a rozpustené maslo. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
  2. Príprava makovej náplne: V hrnci zahrejte mlieko s cukrom, pridajte mletý mak, vanilkový cukor a med. Všetko spolu varte, kým náplň nezhustne. Potom ju nechajte vychladnúť.
  3. Príprava orechovej náplne: Postup je podobný ako pri makovej náplni. V hrnci zahrejte mlieko s cukrom, pridajte mleté orechy, vanilkový cukor a rum. Varíme, kým náplň nezhustne, a necháme vychladnúť.
  4. Príprava tvarohovej náplne: V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajcia a podľa chuti hrozienka. Všetko dôkladne premiešajte, aby ste získali hladkú hmotu.
  5. Príprava lekvárovej náplne: Slivkový lekvár zmiešajte s rumom, aby sa dobre rozotieral.
  6. Vrstvenie štedráka: Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na plát hrúbky asi 0,5 cm. Na prvý plát naneste makovú náplň, na druhý orechovú, na tretí tvarohovú a na štvrtý lekvárovú. Všetky pláty postupne navrstvite na seba.
  7. Pečenie: Takto pripravený štedrák preložte na vymastený plech, nechajte ho ešte 20 minút podkysnúť. Potom ho potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, až kým štedrák nie je zlatohnedý.
  8. Podávanie: Po vychladnutí môžete vianočný štedrák krájať na plátky a podávať. Tento koláč vydrží dlho čerstvý a jeho chuť sa ešte viac zvýrazní na druhý deň.

Vychutnajte si najlepší vianočný štedrák so svojimi blízkymi a prežite nezabudnuteľné Vianoce!

Čo je štedrák?

Štedrák je tradičný slovenský vianočný koláč s vrstvami maku, orechov, tvarohu a lekváru, ktorý symbolizuje bohatstvo a pohostinnosť počas Vianoc.

Aké ingrediencie sú potrebné na prípravu štedráka?

Na štedrák potrebujete ingrediencie na cesto (múka, mlieko, maslo, cukor, droždie, vajcia, citrónová kôra), ako aj na makovú, orechovú, tvarohovú a lekvárovú náplň.

Ako sa pripravuje kvások na štedrák?

Kvások sa pripraví z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka a nechá sa vzísť na teplom mieste.

Aké sú kroky na prípravu makovej náplne?

Maková náplň sa pripraví zahriatím mlieka s cukrom, pridaním mletého maku, vanilkového cukru a medu, a následným varením, kým náplň nezhustne.

Ako sa pripravuje orechová náplň na štedrák?

Orechová náplň sa pripraví podobne ako maková, zahriatím mlieka s cukrom, pridaním mletých orechov, vanilkového cukru a rumu, a varením do zhustnutia.

Ako vrstviť jednotlivé náplne v štedráku?

Vykysnuté cesto sa rozdelí na štyri časti, každá sa rozvaľká a postupne sa navrství maková, orechová, tvarohová a lekvárová náplň.

Na akú teplotu a ako dlho pečieme štedrák?

Štedrák sa pečie v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, alebo kým nie je zlatohnedý.

Prečo sa štedrák necháva podkysnúť pred pečením?

Nechávanie štedráka podkysnúť pred pečením zabezpečí, že koláč bude jemný a nadýchaný.

Ako správne skladovať štedrák, aby zostal čerstvý?

Štedrák sa najlepšie skladuje na chladnom mieste, kde vydrží dlho čerstvý, a jeho chuť sa dokonca zlepší na druhý deň.

Čím je štedrák špecifický ako vianočný dezert?

Štedrák je špecifický svojimi bohatými vrstvami rôznych plniek, ktoré reprezentujú hojnosť a vianočnú pohostinnosť, a jeho vôňa a chuť vytvárajú atmosféru slovenských Vianoc.
★★★★☆ (4.2/5 z 50 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

Hudba bez bariér opäť spojí umenie a pomoc – charitatívny koncert privíta aj Evu Burešovú

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909