Štedrák je typickým symbolom slovenských Vianoc, ktorý sa už celé generácie pečie v mnohých rodinách. Tento pravý štedrák je obľúbený pre svoje bohaté vrstvy maku, orechov, tvarohu a lekváru, ktoré spolu vytvárajú nezameniteľnú chuť a vôňu Vianoc. Ak hľadáte najlepší vianočný štedrák, ktorý bude chutný, tradičný a zároveň jednoduchý na prípravu, ste na správnom mieste. Tento recept na babičkin štedrák je skvelou voľbou, ktorá vás vráti do detstva a naplní váš domov nádhernou vôňou Vianoc. V článku sa dozviete, ako si pripraviť výborný štedrák, ktorý si obľúbi celá vaša rodina. A ak máte málo času, nebojte sa, tento recept vám ponúka aj rýchly štedrák, ktorý si zvládnete upiecť aj popri všetkých ostatných vianočných prípravách.
Obsah článku
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 30 g droždia
- 2 vajcia
- štipka soli
- citrónová kôra z jedného citróna
Na makovú náplň:
- 200 g mletého maku
- 100 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica medu
Na orechovú náplň:
- 200 g mletých orechov
- 100 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica rumu
Na tvarohovú náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- hrozienka (podľa chuti)
Na lekvárovú náplň:
- 200 g slivkového lekváru
- 2 lyžice rumu
Na potretie:
- 1 vajce
Postup
- Príprava cesta: Začnite tým, že si pripravíte kvások z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka. Nechajte ho vzísť na teplom mieste. V miske zmiešajte múku, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Pridajte vykysnutý kvások, vajcia a rozpustené maslo. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
- Príprava makovej náplne: V hrnci zahrejte mlieko s cukrom, pridajte mletý mak, vanilkový cukor a med. Všetko spolu varte, kým náplň nezhustne. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Príprava orechovej náplne: Postup je podobný ako pri makovej náplni. V hrnci zahrejte mlieko s cukrom, pridajte mleté orechy, vanilkový cukor a rum. Varíme, kým náplň nezhustne, a necháme vychladnúť.
- Príprava tvarohovej náplne: V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajcia a podľa chuti hrozienka. Všetko dôkladne premiešajte, aby ste získali hladkú hmotu.
- Príprava lekvárovej náplne: Slivkový lekvár zmiešajte s rumom, aby sa dobre rozotieral.
- Vrstvenie štedráka: Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na plát hrúbky asi 0,5 cm. Na prvý plát naneste makovú náplň, na druhý orechovú, na tretí tvarohovú a na štvrtý lekvárovú. Všetky pláty postupne navrstvite na seba.
- Pečenie: Takto pripravený štedrák preložte na vymastený plech, nechajte ho ešte 20 minút podkysnúť. Potom ho potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, až kým štedrák nie je zlatohnedý.
- Podávanie: Po vychladnutí môžete vianočný štedrák krájať na plátky a podávať. Tento koláč vydrží dlho čerstvý a jeho chuť sa ešte viac zvýrazní na druhý deň.
Vychutnajte si najlepší vianočný štedrák so svojimi blízkymi a prežite nezabudnuteľné Vianoce!
Čo je štedrák?
Štedrák je tradičný slovenský vianočný koláč s vrstvami maku, orechov, tvarohu a lekváru, ktorý symbolizuje bohatstvo a pohostinnosť počas Vianoc.
Aké ingrediencie sú potrebné na prípravu štedráka?
Na štedrák potrebujete ingrediencie na cesto (múka, mlieko, maslo, cukor, droždie, vajcia, citrónová kôra), ako aj na makovú, orechovú, tvarohovú a lekvárovú náplň.
Ako sa pripravuje kvások na štedrák?
Kvások sa pripraví z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka a nechá sa vzísť na teplom mieste.
Aké sú kroky na prípravu makovej náplne?
Maková náplň sa pripraví zahriatím mlieka s cukrom, pridaním mletého maku, vanilkového cukru a medu, a následným varením, kým náplň nezhustne.
Ako sa pripravuje orechová náplň na štedrák?
Orechová náplň sa pripraví podobne ako maková, zahriatím mlieka s cukrom, pridaním mletých orechov, vanilkového cukru a rumu, a varením do zhustnutia.
Ako vrstviť jednotlivé náplne v štedráku?
Vykysnuté cesto sa rozdelí na štyri časti, každá sa rozvaľká a postupne sa navrství maková, orechová, tvarohová a lekvárová náplň.
Na akú teplotu a ako dlho pečieme štedrák?
Štedrák sa pečie v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, alebo kým nie je zlatohnedý.
Prečo sa štedrák necháva podkysnúť pred pečením?
Nechávanie štedráka podkysnúť pred pečením zabezpečí, že koláč bude jemný a nadýchaný.
Ako správne skladovať štedrák, aby zostal čerstvý?
Štedrák sa najlepšie skladuje na chladnom mieste, kde vydrží dlho čerstvý, a jeho chuť sa dokonca zlepší na druhý deň.
Čím je štedrák špecifický ako vianočný dezert?
Štedrák je špecifický svojimi bohatými vrstvami rôznych plniek, ktoré reprezentujú hojnosť a vianočnú pohostinnosť, a jeho vôňa a chuť vytvárajú atmosféru slovenských Vianoc.