• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
štvrtok, 3 júla, 2025
No Result
View All Result
LIFEZONE.sk
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Ako pripraviť bryndzové halušky, tradičný slovenský recept

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
15. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Bryndzové halušky sú jedným z najznámejších a najobľúbenejších slovenských jedál, ktoré vyniká svojou jednoduchosťou a výraznou chuťou. Toto jedlo kombinuje mäkké, zemiakové halušky s bohatou a pikantnou bryndzou – tradičným slovenským syrom. Pridaná slanina dodáva tejto lahôdke ešte lepší chuťový rozmer. Bryndzové halušky sú ideálne pre rodinné obedy alebo ako sýta večera, ktorá poteší každého milovníka jednoduchých, ale chutných jedál.

REKLAMA

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov, ošúpaných a nastrúhaných
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g bryndzy
  • 150 g údenej slaniny, nakrájanej na kocky
  • Soľ podľa chuti
  • Veľká štipka čierneho korenia (voliteľné)
  • 150 ml mlieka (pre jemnejšiu bryndzu)

Postup

  1. Príprava cesta na halušky: Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, múku a trochu soli, aby ste vytvorili lepkavé cesto. Ak je cesto príliš mokré, pridajte ešte trochu múky, ale dávajte pozor, aby cesto nebolo príliš tuhé.
  2. Varenie halušiek: Na veľkom hrnci priveďte vodu k varu a osolte ju. Pomocou haluškovača alebo veľkej lyžice vytvárajte z cesta malé halušky a opatrne ich vkladajte do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Vyberte ich pomocou šumienky a odkvapkajte.
  3. Príprava bryndzovej zmesi: V menšej mise rozmiešajte bryndzu s mliekom (ak používate), kým nevznikne hladká zmes. Môžete pridať čierne korenie pre zvýraznenie chuti.
  4. Opraženie slaniny: Na panvici na stredne silnom ohni opečte kocky slaniny, až kým nebudú krásne chrumkavé.
  5. Zmiešanie halušiek s bryndzou: Ešte teplé halušky zmiešajte v veľkej mise s bryndzovou zmesou, až kým nie sú rovnomerne pokryté. Na záver pridajte opečenú slaninu spolu s výpekom z panvice a jemne zamiešajte.

Bryndzové halušky sa najlepšie podávajú teplé, ihneď po príprave, keď sú ešte mäkké a bryndza krásne roztiahnutá. Toto tradičné slovenské jedlo ponúka perfektnú kombináciu jednoduchých, ale bohatých chutí, ktoré uspokoja každého gurmána.

★★★★☆ (4.2/5 z 44 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Kuchyňa

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Domácnosť a bývanie

Ako ochrániť domáce rastliny počas dovolenky, aby vás po návrate vítala svieža zelená oáza

Letné obdobie je pre mnohých ľudí časom, keď sa snažia aspoň na chvíľu uniknúť z každodennej rutiny a načerpať nové...

Read moreDetails

Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Letná hydratácia: Ako predísť dehydratácii a užiť si leto v zdraví a pohode

Minimalizmus v letnom šatníku: Ako si užiť leto s menším množstvom oblečenia a väčšou dávkou slobody

Leto a plesne v byte: Prečo nás ohrozujú aj počas horúcich dní a ako ich udržať na uzde

Leto a nová kariéra: Prečo je prázdninové obdobie ideálnym časom na pracovnú zmenu

Letná starostlivosť o záhradu: Ako udržať rastliny krásne a zdravé aj počas horúčav

Letné prázdniny s deťmi: Ako si ich užiť bez stresu a vytvoriť spomienky na celý život

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Dovolenkový rozpočet ako kľúč k slobode a radosti z cestovania

REKLAMA

Jednodňové výlety po Slovensku: Objavte krásy prírody, histórie a netradičných zážitkov bez zdĺhavých príprav

Beats for Love: Najväčší tanečný festival strednej Európy prináša svetové show a nový vesmír zážitkov

Titanic očaril Slovákov: Originálne artefakty, príbehy pasažierov a zážitok, ktorý vás prenesie v čase

Lestival 2025 v Dolnej Krupej: Rozprávkový festival plný fantázie, hudby a dobrodružstiev

Lucie štartuje novú éru: Nový spevák, nové skladby a veľké plány

Letné outfity pre ženy nad 30: Štýl, v ktorom sa budete cítiť skvele

Letné čítanie pre deti plné záhad, jednorožcov a mimozemšťanov

Unikátny zážitok: Výstava Titanic v Bratislave vás vezme priamo na palubu legendy

Rock pod Kameňom mení domov: Prichádza najväčší ročník v histórii

Samozber jahôd na Slovensku v roku 2025: Kde a kedy si môžete nazbierať čerstvé jahody?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909