Bublanina s kaki a kardamónom je jedinečný dezert, ktorý spojí jemnú a sladkú chuť kaki s aromatickým kardamónom. Tento koláč je ideálny na jesenné a zimné dni, keď kaki dosahuje svoju sezónnu špičku. Kombinácia ovocia a korenia dodáva tomuto dezertu výnimočný charakter a je skvelou voľbou pre milovníkov exotických chutí.
Ingrediencie
- 2 zrelé kaki, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 čajová lyžička mletého kardamónu
- 250 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 4 veľké vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup
- Príprava kaki a kardamónu: Kaki očistite, olúpte a nakrájajte na malé kocky. V malej mise zmiešajte kaki s mletým kardamónom a nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.
- Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej a vzdušnej peny. Postupne pridávajte olej a mlieko, neustále miešajte. Nakoniec pridajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na cesto rovnomerne rozložte pripravené kaki s kardamónom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35–45 minút, kým koláč nebude zlatistý a pevný na dotyk.
- Podávanie: Nechajte koláč vychladnúť, potom ho posypte práškovým cukrom. Bublanina s kaki a kardamónom je vynikajúca teplá aj studená.
Tento recept na bublaninu s kaki a kardamónom je perfektným spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a pridať exotický nádych do vášho repertoáru dezertov.