Čučoriedkový džem je dokonalou pochúťkou, ktorá v sebe ukrýva chuť leta. Je bohatý na antioxidanty a má nádhernú intenzívnu farbu a chuť. Tento džem je skvelý nielen na toast a pečivo, ale môže slúžiť aj ako vynikajúci doplnok k dezertom, palačinkám alebo jogurtu.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 700 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Príprava čučoriedok: Čučoriedky dôkladne umyte a nechajte odkvapkať. Ak používate mrazené čučoriedky, nechajte ich pri izbovej teplote rozmraziť.
- Varenie džemu: V veľkom hrnci zmiešajte čučoriedky, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes asi 10 minút odstáť, aby čučoriedky pustili šťavu. Potom zmes zohrejte na strednom ohni, a keď začne vrieť, znížte teplotu na minimum. Varte približne 30-40 minút alebo kým džem nezahustne, pričom pravidelne miešajte a odstraňujte penu z povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Medzitým sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C po dobu 10 minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tento jednoduchý recept na čučoriedkový džem je ideálny pre každého, kto si chce užiť chuť čučoriedok celý rok. Jeho príprava je rýchla a výsledok vás určite poteší svojou skvelou chuťou a všestrannosťou použitia.