Džem z arónie je skvelým spôsobom, ako si užiť chuť a zdravotné prínosy tohto superovocia počas celého roka. Arónia, známa svojimi vysokými hladinami antioxidantov a príjemnou, mierne trpkou chuťou, je ideálna pre výrobu džemov. Tento džem je vynikajúci na pečivo, ako prídavok do jogurtov alebo ako zdravý sladký dip. Jeho výroba je jednoduchá a výsledok je plný chuti.
Ingrediencie
- 1 kg bobúľ arónie, čistých a odkvapkaných
- 700 g kryštálového cukru
- Šťava z 2 citrónov
Postup
- Príprava arónie: Bobule arónie dôkladne umyte a nechajte ich poriadne odkvapkať. Ak preferujete hladší džem, môžete bobule pred varením rozmixovať alebo rozmiešať na kašu.
- Varenie džemu: V hrnci zmiešajte pripravené bobule arónie, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes asi 10 minút odstáť, aby bobule začali púšťať šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Potom zmes zohrejte na strednom ohni a priveďte k varu. Znížte teplotu a varíte na miernom ohni približne 30-40 minút, kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne miešajte a zbierajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Počas varenia džemu sterilizujte poháre. Poháre a viečka vyvarte vo vode alebo zahrejte v rúre na 100°C po dobu 10 minút, aby ste zabezpečili ich sterilitu.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Domáci džem z arónie je nielen chutný, ale aj zdravotne prospešný. Jeho bohatý obsah antioxidantov a príjemná, osviežujúca chuť robia z neho skvelý doplnok k mnohým jedlám a dezertom.