Preskočiť na obsah

Ako pripraviť domáci malinový džem, neodolateľný a jednoduchý recept

Domáci malinový džem je výborný spôsob, ako si uchovať chuť letných malín počas celého roka. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok je nesmierne chutný. Tento džem je ideálny na raňajky, ako prídavok do jogurtu alebo ako súčasť rôznych dezertov.

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvých alebo mrazených malín
  • 700 g kryštálového cukru
  • Šťava z 1 citróna

Postup

  1. Príprava malín: Ak používate čerstvé maliny, opláchnite ich a dôkladne odkvapkať. Mrazené maliny nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
  2. Varenie džemu: Maliny spolu s cukrom a citrónovou šťavou dajte do veľkého hrnca. Nechajte asi 10 minút postáť, aby maliny pustili šťavu. Následne zmes zohrejte na strednom ohni, nechajte ju zovrieť, a potom varíte na nižšej teplote. Neustále miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil a džem sa nepripálil. Varte približne 20-30 minút alebo kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne odstraňujte penu z povrchu.
  3. Sterilizácia pohárov: Medzitým sterilizujte sklenené poháre. Poháre a viečka môžete vyvariť vo vode alebo ich zahrejte v rúre pri teplote 100°C po dobu 10 minút.
  4. Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď plňte do sterilizovaných sklenených pohárov. Naplnené poháre okamžite uzavrite, otočte hore dnom a nechajte takto vychladnúť, čím vytvoríte vákuum a zabezpečíte lepšiu trvanlivosť džemu.

Tento malinový džem je nielen chutný, ale aj veľmi aromatický. Vďaka svojej jemnej a príjemnej chuti je obľúbeným doplnkom mnohých rodín a ideálnym spôsobom, ako si užiť chuť malín kedykoľvek počas roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *