Marhuľový džem je klasickým letným lekvárom, ktorý má bohatú, sladkú a mierne kyslastú chuť. Jeho priprava je jednoduchá a výsledok je výnimočne chutný. Tento džem je ideálny na pečivo, ako plnka do koláčov, alebo jednoducho ako sladký topping na palacinky alebo jogurt.
Ingrediencie
- 1 kg marhúľ, vykôstkovaných a nakrájaných na menšie kúsky
- 500 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Príprava marhúľ: Marhule umyte, rozpolte, odstráňte kôstky a nakrájajte na menšie kúsky. Ak máte radi hladší džem, môžete marhule rozmačkať alebo rozmixovať na menšie kúsky.
- Varenie džemu: V hrnci zmiešajte nakrájané marhule, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes asi 10-15 minút odstáť, aby marhule pustili šťavu. Potom zmes zohrejte na stredne vysoký oheň, privedte k varu, a potom varte na miernom ohni. Varíte približne 30-40 minút, kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Zatiaľ čo sa džem varí, sterilizujte poháre a viečka. Poháre môžete vyvárať vo vode alebo umiestniť do rúry nastavenej na 100°C na 10 minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem okamžite naplňte do pripravených sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Marhuľový džem je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť chutný doplnok, ktorý môžete mať po ruke počas celého roka. Užívajte si jeho sladkú a osviežujúcu chuť s čerstvým pečivom alebo ako príjemný darček pre vašich blízkych.